Predstavljanje knjige „Stazama života“ Miodraga Vergovića u Čajetini

359

Knjiga Miodraga Vergovića „Stazama života“, zajedničko izdanje Udruženja „Kolektiv Užice“ i Bibilioteke „Ljubiša R. Đenić“ iz Čajetine, predstavljena je 16. oktobra 2018. godine u čajetinskoj biblioteci.

U prisustvu akademskog slikara Radomira Vergovića, koji čuva piščevu zaostavštinu i uz čiju saradnju i pomoć je došlo do štampanja rukopisa, o knjizi je govorio mr Slobodan Radović:

– Fabula ovog pripovedanja počinje gradnjom očevog lika. Uspomene i doživljaji su obuhvatili period ranog detinjstva i srednjoškolski period te izgleda da knjiga ima dva dela. Period ranog detinjstva sastavljen od raznih pričica, koje pisac perom veštog pripovedača opisuje, i drugog dela u kome autor u zrelim godinama, opisuje školovanje u starijem uzrastu. Stilski se ova dva dela rukopisa razlikuju. Prvi deo je bajkovit, lepršav, blizak, topao. Drugi je više bigrafski, više beleži činjenice. Čini se da je u pravu  publicista Zoran Jeremić kada u pogovoru knjige kaže da je ovo roman o odrastanju i da se tako može čitati.

Knjiga bi mogla da bude zanimljivo štivo za pedagoge i mlade roditelje u onim delovima u kojima opisuje ulogu porodice u vaspitanju i spoljašnji onovremeni svet u kome se dvojica braće skladno dopunjuju.

Memoarista Miodrag Vergović uzuma iste šeme i modele koje pripovedač i romansijer Miodrag Vergović uzima u književnosti. Teško je odrediti kad Vergović dokumentarista ustupa mesto Vergoviću pripovedaču. Oni se prožimaju.

Vergovićevo memoarsko delo u celini izgled kao skup sličica iz detinjstva, zabeležaka i susreta sa savremenicima. U knjizi se opisuju te sredine s kraja XIX i početka XX veka. Najpre to je Čajetina, zatim priča o Užicu i Kosjeriću. U završnom delu pripovesti gubi se narativni ritam, kad pisca zahvati zrelo doba. Čim je izašao iz prostora detinjstva, on suvoparno, dnevnički opisuje događaje s kraja prve decenije XX veka. Taj period učenosti prekinut je  Balkanskim ratovima, sa čijom moblizacijom se prekida narativni tok ove knjige.

Današnji čitalac je naviknut da čita uspomene krupnih istorijskih ličnosti, ali ova knjiga pokazuje da zanimljive uspomene umeju da pišu obični ljudi. Jedan od njih je Miodrag Vergović koji stilski i pripovedački piše o sebi, o onima oko njega. Knjigu bih sa zadovoljstvom preporučio za čitanje – rekao je, između ostalog, mr Slobodan Radović.

Odabrane delove iz knjige čitao je Slobodan Ljubičić, prvak drame Narodnog pozorišta iz Užica.

O pripremama za štampu knjige „Stazama života“, kao i drugim rukopisima koji čekaju izdavače (roman „Los… los… weg„, zbirka novela, obimno novinsko štivo) govorio je Zoran Žeravčić, zastupnik Udruženja „Kolektiv Užice“.