Realizovan projekat „Krugovi kulture“

281

Projekat „Krugovi kulture“ imao je za cilj informisanje o dešavanjima u kulturi Užica, aktivnostima institucija kulture i predstavljanje rada istaknutih kulturnih radnika (intervjui).

Na osnovu odobrenih sredstava (80.000 dinara), posle urađenog revidiranog budžeta, projekta je realizovan kroz pet polusatnih TV emisija, plasiranih preko internet portala kolektivuzice.rs i TV 5 Užice. Emisija je postavljana na portal Udruženja „Kolektiv Užice“, na You Tube stranicu „Krugovi kulture“, a na fejsbuk stranicu udruženja plasirane su neke rubrike. Emisija je takođe postavljana i na fejsbuk stranicu TV 5 Užice.

U odjavnoj špici navedeno je da je emisija podržani su na Konkursu Grada Užica za sufinasiranje medijskih projekata u 2017. godini.

U pet emisiji realizovano je preko 20 rubrika.

Od aktuelnih dešavanja u kulturi zabeleženi su: izložba Vjekoslava Ćetkovića, Međunarodni grafički bijenale, Književni festival „Na pola puta“, Noć muzeja, restauracija fresaka u Umetničkoj školi, premijera u Narodnom pozorištu Užice, Zbirka povelja Narodnog muzeja Užice, obeležena godišnjica smrti aforističara Rada Jovanovića.

Rubrika Spomenar podsetila je na: prve spomen-biste u Užicu iz 1957, preseljenje pozorišta u novu zgradu na Trgu partizana 1967, izradu prvog užičkog murala iz 1987, 60 godina od smrti književnika Mila Vergovića i istraživački rad kojim je od zaborava otrgnuto ime poručnika Milana Gagovića, učesnika Majskog prevrata 1903. godine. Intervjui su urađeni sa: slikarom Obradom Jovanovićem, književnikom Vidanom Nikolićem, glumcem Slobodanom LJubičićem, piscem fantastike Draganom R. Filipovićem i etnologom Bosom Rosić.

Emisije je realizovala ekipa u kojoj su bila dva novinara, dva snimatelja i jedan montažer.

Emisije su prihvaćene od radnika u kulturi, ali i „običnih“ gledalaca, jer su događanja u kulturi praćena iz šireg konteksta, sveobuhvatno, uz značajiju minutažu nego što se radi u dnevnim informativnim emisijama. To se posebno odnosi na Spomenar u kome je javnost dobila informaciju o značajnim događanjima u kulturu Užica u prošlosti i na Intervju, gde su svih pet intervjuisanih, iako decenijama istaknuti u ovdašnjem kulturnom miljeu, prvi put dobili priliku da o svom radu opširno govore pred TV kamerom (rubrike su trajale od 16 do 23 minuta).

Nadamo se da smo uspeli da na pravi načim predstavimo kulturnu scenu Užica i njene aktere i da će ovaj projekat i naredne godine, ali sa značajnijim brojem emisija, biti podržan od Grada Užica.