Događaji koji su promenili užički kraj

109

Na Кonkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Užica za 2021. godinu, podržan je projekat „Događaji koji su promenili užički kraj“ Udruženja „Кolektiv Užice“.

Izborom i predstavljanjem najvažnijih događaja iz istorije Užica upoznaćemo javnost zašto je grad na Đetinji bio i ostao privredni, politički i kulturnim centar zapadne Srbije. Projekat smo zamislili kao svojevrsni čas iz zavičajne istorije prvenstveno namenjen mlađoj populaciji  u cilju očuvanja kulturne i istorijske baštine. Svaki  događaj iz privredne i društvene prošlosti  biće obrađen u širem istorijskom kontekstu.

Podsećamo, Ministarstvo kulture je među strateške prioritete razvoja kulture do 2025. godine uvrstilo i očuvanje kulturno-istorijske baštine, čemu doprinosi i naš projekat.

Takođe, epidemiološka situacija je u znatnoj meri ograničila dostupnost informacija o događajima koje želimo da prezentujemo (ograničeno radno vreme ustanova kulture i Istorijskog arhiva, zabrana poseta, odlaganje izložbi, teškoće u publikovanju novih istraživanju i sl.). Takvo stanje stvari iziskuje  pronalaženje novih modela prezentacije istorijskog i kulturnog blaga u virtuelnom prostoru.

Drugi problem predstavalja činjenica da je zavičajna istorija skromno zastupljena u obrazovnim programima na svim nivoima. Iz našeg dosadašnjeg iskustva na objavljivanju više knjiga iz zavičajne prošlosti i organizovanja promocija zaključili smo da naši sugrađani pokazuju površno i stereotipno poznavanje lokalne istorije.

Cilj projekta je da se Užičani i svi drugi zainteresovani, upoznaju sa istorijskim nasleđem Užica i užičkog kraja, a time da se poveća nivo obrazovnog i čitalačkog potencijala. Veliki deo pomenutog nasleđa nije adekvatno prezentovan. Stoga će ovo istraživanje obuhvatiti  i manje poznate događaje  i na taj način dati im značaj koji zaslužuju. Računamo i na uticaj koji će ova projekat imati na kulturnu politiku u lokalnoj samoupravi u cilju prigodnog obeležavanja važnih istorijskih datuma Grada Užica i negovanja zavičajne baštine.

Počev od juna 2021. svakog meseca objavljivaćemo po dva teksta u okviru našeg projekta. Autori tekstova su Zoran Jeremić i Zoran Žeravčić.

Prethodni tekstLjotićev Zbor u Mokroj Gori
Sledeći tekstUžički grad
Zoran Žeravčić
Zoran Žeravčić novinar iz Užica, završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu 1983. godine. Deset godina bio zaposlen u Vestima i Radio Užicu, a zatim 23 godine dopisnik Radio Beograda 1 iz Zlatiborskog okruga. Osnivač je i zastupnik Udruženja Kolektiv Užice. Objavio je "Hroniku Drežnika" (2004), knjigu "Milorad Aleksić - život ispunjen pregalaštvom" (2018). bio je u uredničkom timu "Užičkog leksikona" za oblast sporta (2011), koautor knjiga "Mikoš i Kojadin - legende užičkog sportskog novinarstva" (2015) i "Ivanjičke filmske priče" (2023). Od osnivanja Udruženja "Kolektiv Užice", januara 2016. godine, za štampu je kao kourednik priredio knjige Radovana Popovića "Osmeh rodne godine" i "Posvete spskih pisaca" (knj. 2), Miodraga Vergovića "Stazama života" i "Los... los... weg!", kao i knjigu "Bunt i snovi Andrije Lojanice".