Home Продавница Knjige MIODRAG R. VERGOVIĆ: Los…los…weg!

MIODRAG R. VERGOVIĆ: Los…los…weg!

350 рсд

Категорија:

Опис

350 рсд

Posle napada fašističke Nemačke na Jugoslaviju, u aprilu 1941. godine, u zarobljeništvu se našlo oko 15.000 jugoslovenskih oficira. Većina, njih oko 13.000 završila je u nemačkim logorima. Dosta brzo smanjen je broj zarobljenih oficira jer su Nemci oslobađali iz zarobljeništva Hrvate, Makedonce, Slovence, Muslimane, Bunjevce i pripadnike nacionalnih manjina, kao i manji broj Srba i Crnogoraca koji su pristali da budu pripadnici kvislinških vojnih jedinica u Jugoslaviji.

Najveći broj jugoslovenskih aktivnih i rezervnih oficira (oko 6.000) bio je smešten u logoru Osnabrik. Preostali su završili u Nirnbergu, Hamalburgu, Strienu, Brakenbrigenu. Oficirski logori imali su naziv OFLAG (skraćeno od OFICIERS КRIERSGEFANGENENLAGER), a podoficirski STALAG (STAMLAGER FUR КRIEGSGEFANGENE).

O logorima u koje su zatvarani jugoslovenski oficiri napisano je dosta knjiga, monografija, članaka, prikaza i feljtona u štampi i časopisima. Nekad je reč o romanima, dosta je naučnih radova, a jedan deo se odnosi na svedočenja zarobljenika.

Ovoj poslednjoj kategoriji pripada štivo koje donosi ova knjiga, pisan šesdesetih godina prošlog veka, nekoliko godina pred autorovu smrt.

Fotografije i slike kojima smo ilustrovali knjigu pronašli smo u listu „Кolo“,  nedeljniku koji je tokom skoro tri godine (1942-1944), u gotovo u svakom broju imao rubriku o srpskim oficirima u nemačkim logorima, a veliki broj je iz „oflaga“ Nirnberg i Hamelburg u kome je najveći deo zarobljeništva proveo Miodrag R. Vergović.

Кnjiga „Los…los…weg!“ izašla je uoči 2021. godine u kojoj je Srbija obeležila 80 godina od aprilske nacističke agresije. Ova knjiga svedoči o jednom aspektu ratne drame, mukama jugoslovenskih oficira koji su aprila 1941. godine započeli četvorogodišnji život logoraša.

Objavljivanje knjige dorinos je kulturi sećanja na žrtve nacističkog progona u Drugom svetskom ratu.

 

 

267FanoviLajk
147PratiociPraćenje
52PretplatiociPretplata

Preporučujemo

Pročitajte i ovo...