Užice dobija mrežu malih besplatnih biblioteka

19

U godini kada je Grad Užice nacionalna prestonica kulture, Užička biblioteka u partnerstvu sa Udruženjem „Kolektiv Užice” realizuje projekat „Knjiga glavu čuva”. Jedan segment odnosi se na formiranje gradske mreže malih besplatnih biblioteka koje funkcionišu po principu „uzmi knjigu – ostavi knjigu“. U petak, 31. maja 2024, u parku kod Železničke stanice, postavljen je jedan objekat, a do kraja godine naći će se, pored Malog parka gde već postoji, i na Gradskoj plaži, u Velikom parku i u parku kod Omladinskog centra u Sevojnu.

Drugi segment podrazumeva realizaciju niza edukativnih, interaktivnih, kreativnih kulturnih programa, za sve uzraste. Programi se održavaju na otvorenom, sa ciljem da kod sugrađana promovišu čitanje, podižu svest o važnosti očuvanja životne sredine i zdravlja od najranijeg uzrasta.

U prelepom ambijentu, na platou ispred Biblioteke, 28. maja, održana je jednočasovna tribina o mentalnom zdravlju mladih, pod simboličnim sloganom NIJE LAKO KAD SI MLAD. Na Tribini je prisustvovalo oko sedamdeset srednjoškolaca, ali i odraslih sugrađana zainteresovanih za ovu temu. Zbog nedostatka stručnog kadra, u zdravstvenom i obrazovnom sistemu izostaju preventivne aktivnosti o prevenciji mentalnog zdravlja, tako da je ova tribina u tom pogledu dragocena. Na njoj su užički adolescenti temeljno informisani na kojim mestima u gradu mogu da se obrate za pomoć kada imaju problem koji ne mogu sami da reše. Učesnici tribine bili su: maturant Luka Sekulić – predstavnik Kancelarije za mlade, doktorka Zvezdana Stevanović – specijalista dečje i adolescentne psihijatrije, Ivana Žunić – pedagog u Umetničkoj školi, Milka Pavlović –  psiholog i Marko Mitrović – predstavnik UNICEF-a, U-report. Više o Tribini na: https://www.biblioteka-uzice.rs/2024/05/29/knjiga-glavu-cuva-mreza-malih-besplatnih-biblioteka/

Prva radionica za predškolce „Zagonetne priče”, zbog loših vremenskih uslova održana je u petak, 31. maja 2024. u sali „Prve osnovne škole kralja Petra II”. Radionicu su realizovale bibliotekarke Narodne biblioteke Užice, a u programu je učestvovalo i tridesetak predškolaca ove osnovne škole. Mališani su, u prisustvu njihovih roditelja, baka, deka i učitelja, zainteresovano slušali priče i rešavali zagonetke. Pokazali su da su slova već naučili, da odlično plešu i recituju, zbog čega su dobijali gromoglasne aplauze.

Sledeći program najavljen je za 5. jun u 13 časova. U pitanju je interaktivna predstava koja pokazuje koliko je bitno čuvati prirodu. Predstavu je režirala Divna Marić, po motivima ekološke bajke „Shvati jednom, ljudski rodeMihaila Ćupovića.