„Shvati jednom, ljudski rode, da ne možeš bez prirode”

6

U četvrtak, 6. juna 2024, u užičkom Malom parku održan je program koji promoviše čitanje i zavičajno književno stvaralaštvo. Otuda nije slučajno što je za ovu priliku sugrađanima predstavljen zavičajni dečji pesnik Mihailo Ćupović (1934–2004), koji je delovanjem u kulturi pomogao da u Zlatiborskom okrugu zaživi književna reč, okupljajući mnoga ugledna pesnička imena. Ćupović je stvarao, sakupljao i promovisao narodne erske mudrolije. Erski humor je prilagođavao za različite prilike, često šaleći se i na svoj račun. Pokrenuo je književne manifestacije „Zavičajni dani u Mokroj Gori”, „Deca među narcisima” i „Turnir duhovitosti”.       

S obzirom da je sam Ćupović voleo da njegove stihove govori poznata užička glumica Divna Marić, njemu u čast okupljenim predškolcima recitovala je pesmu „Pohvala đaku”.

Kako je cilj projekta „Knjiga glavu čuva” i da postakne sugrađane na očuvanje životne sredine, „mali” glumci, polaznici radionica glumice Divne Marić, pred brojnom vršnjačkom publikom izveli su interaktivnu predstavu rađenu po motivima ekološke bajke „Shvati jednom, ljudski rode, da ne možeš bez prirode”, i na taj način poslali poruku celom svetu.  

„Na ovaj način mi edukujemo decu da je čovek takav kakav jeste, da je sklon da naruši prirodu, da ima svoju ćud, svoje mane. Ovo je basna u stihu. Ćupović je, još tada, imao viziju i shvatio kakvu treba – kroz ovakvu priču, ovakvu tematiku – da pošalje poruku. Ovde životinje nisu zle. Udružuju se i donose određene odluke šta treba da urade.

Režiranjem i izvođenjem ove predstave sa svojom glumačkom radionicom dugi niz godina, želim da poručim svima, a posebno prosvetnim radnicima, da bez prirode ne možemo da živimo, da decu moramo da učimo da vole prirodu, da što više decu vode u prirodu, ne samo na rekreativnu nastavu, već i na časove.”

Uloge su tumačili: Staša Laketić – medved, Iskra Milićević – zec, Nina Arsić – vuk, Vasilija Aćimović – ptica, Maša Glišović – veverica, Kristina Nikolić – lisica, Lena Radosavljević – jelen i Relja Knežević – čovek lovac

Program je vodila bibliotekarka Marijana Drndarević.

Knjige Mihaila Ćupovića i drugih zavičajnih pesnika, čekaju vas u vašoj i našoj biblioteci.

Prethodni tekstUžice dobija mrežu malih besplatnih biblioteka
Zoran Žeravčić
Zoran Žeravčić novinar iz Užica, završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu 1983. godine. Deset godina bio zaposlen u Vestima i Radio Užicu, a zatim 23 godine dopisnik Radio Beograda 1 iz Zlatiborskog okruga. Osnivač je i zastupnik Udruženja Kolektiv Užice. Objavio je "Hroniku Drežnika" (2004), knjigu "Milorad Aleksić - život ispunjen pregalaštvom" (2018). bio je u uredničkom timu "Užičkog leksikona" za oblast sporta (2011), koautor knjiga "Mikoš i Kojadin - legende užičkog sportskog novinarstva" (2015) i "Ivanjičke filmske priče" (2023). Od osnivanja Udruženja "Kolektiv Užice", januara 2016. godine, za štampu je kao kourednik priredio knjige Radovana Popovića "Osmeh rodne godine" i "Posvete spskih pisaca" (knj. 2), Miodraga Vergovića "Stazama života" i "Los... los... weg!", kao i knjigu "Bunt i snovi Andrije Lojanice".