Biblioteka Pedagoškog fakulteta u Užicu

37

Biblioteka Pedagoškog fakulteta u Užicu imala je dug razvojni put, od Pedagoškog odeljenja pri užičkoj Gimnaziji iz 1919. godine, sa izuzetno skromnim brojem knjiga, do danas kada se može pohvaliti izuzetno bogatim i vrednim knjižnim fondom.

U prvim godinama obrazovanja učitelja u Užicu, knjige su pozajmljivane iz gimnazijske biblioteke, dobijane na poklon ili „na čitanje“ od pojedinaca i ustanova, stizale iz Ministarstva prosvete ili Drinske banovine… Pored stručne literature i belatristike (uglavnom dela srpskih pisaca), u biblioteku Učiteljske škole stizali su i časopisi: Učitelj, Napredak, Savremena škola, Srpski književni glasnik, Učiteljska uzdanica

Školske 1936/37. nastavnička knjižnica je imala 884, a učenička 1944 knjiga i časopisa, što je, prema zapisu izaslanika Ministarstva prosvete Fran Vebera, nedovoljan broj jer „nedostaju stručne knjige i veoma malo ima naših domaćih pisaca“. U to vreme, od novčanih uloga učenika pri upisu, pored ostalog, kupuju se knjige pa su pred Drugi svetski rat obe knjižnice imale oko 2.200 knjiga.

U ratnom vihoru biblioteka Učiteljske škole je opustošena, tek nekoliko godina po oslobođenju nastavnička i đačka biblioteka po broju naslova dostižu brojku iz predratnog perioda. U to vreme posebno se vodilo računa da se biblioteka popunjava prema zahtevima nastavnog programa. Redovno je obezbeđivana i stručna periodika. Krajem postojanja Učiteljske škole biblioteka je imala oko 16.000 naslova i kompleta i oko 30 stručnih časopisa i publikacija.

Biblioteka Pedagoške akademije nastala je 1972. godine spajanjem biblioteka dotadašnje Učiteljske škole i ukinute Više pedagoške škole. Preuzeto je oko 14.500 bibliotečkih jednica, oko 100 brojeva stručnih časopisa i 12 naslova listova. Kao jedna od najbogatijih zbirki stručne literature u užičkom kraju, biblioteka Akademije pri kraju njenog postojanja imala je 36.500 bibliotečkih jednica, 70 naslova časopisa, osam naslova listova i preko 1.800 godišta časopisa.

Učiteljski fakultet je počeo sa radom u oktobru 1993. godine, a od školske 2017/18. nosi ime Pedagoški fakultet.

Biblioteka Pedagoškog fakulteta danas raspolaže fondom od preko 48.700 knjiga i oko 75 naslova časopisa iz oblasti književnosti, umetnosti, kulture, pedagogije, psihologije, sociologije i dr. Ovde se čuva 647 master radova, 18 doktorskih i 20 magistarskih radova.

Bibliiteka raspolaže sa četiri prostorije ukupne površine oko 200 kvadrata. Čitaonioca ima 40 mesta.

Posebno mesto u biblioteci imalju legati. Miloš  B. Janković, istaknuti pedagog, poklonio je veliki broj izuzetno vrednih kniiga. Posebnu vrednost ima edicija Srpska narodna škola za 1870/71. i nekoliko svezaka biblioteke Budućnost. Oko 430 bibliotečkih jednica poklonila je Nadežda Lazović, supruga pok. Đorđa Lazovića, profesora Akademije. Poklon zbirka Branke i Radovana Popović, istaknutog novinara i publiciste, sadrži 408 knjiga.

Knjige se nabavljaju kupovinom, poklonima, razmenom, donacijama i obaveznim primerkom (izdanja fakulteta). Radi se plan nabavke prema potrebama nastavnog i naučno-istraživačkog rada za potrebe studijskih programa. Publikacije kojima biblioteka ne raspolaže nabavljaju se međubibliotečkom pozajmicom od biblioteka članica sistema COBISS.SR. Na ovaj način dobijene knjige koriste se samo u čitaonici Biblioteke, a fotokopije ostaju u vlasništvu korisnika.

Status korisnika biblioteke stiče se učlanjenjem koje je besplatno. Svaki član dobija člansku kartu sa bar-kodom. Način rada i uslovi korišćenja fonda regulisani su Pravilnikom o radu biblioteke Pedagoškog fakulteta. Katalozi biblioteke i ostali izvori u štampanom i elektronskom obliku omogućavaju lak pristup informacijama.

Bibliotečki fond je namenjen prvenstveno studentima i zaposlenim na fakultetu, ali i trećim licima –  najčešće prosvetnim radnicima, učenicima i studentima drugih fakulteta.

U delokrugu rada biblioteke su i kulturno-obrazovne aktivnosti: promocije i izložbe knjiga, obeležavanje značajnih jubileja, organizovanje susreta sa piscima, radionice…

Za rad biblioteke ima dosta zaslužnih pojedinac, od kojih treba izdvojiti Novicu Bujića i Natašu Ćeranić.

Danas je šef biblioteke diplomirani bibliotekar Zorica Novaković, a u biblioteci radi i Svetlana Bugarinović.

(Z. Žeravčić)

Projekat „Užičke biblioteke“ realizovan je u drugoj polovini 2022. godine, uz sufinansiranje  grada Užica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove grada Užica.