Knjiga Marka Popovića „Hronika jedne užičke porodice“ pred čitaocima

315

Krajem 2022. godine iz štampe je izašla knjiga Marka PopovićaHronika jedne užičke porodice“ koje su kao suizdavači priredili Narodni muzej Užice, Udruženje Kolektiv Užice i Narodna biblioteka Užice, uz veliku pomoć Danice Popović, supruge pokojnog Marka Popovića, kao i bližih i daljih potomaka Popovića.

Hronika jedne užičke porodice“ nastala je iz duboko ličnih razloga i pisana je bez ikakavih pretenzija da bude predstavljena široj javnosti. Naprotiv, taj rukopis bio je namenjen članovima porodice, naročito onim mlađim, koji su o prošlosti Popovića imali uglavnom šture i maglovite predstave.“ – napisala je u pogovoru knjige Danica Popović. Dodaje da rukopis govori o životu, borbi i trajanju jedne srpske građanske porodice od ranih decenija XIX do sredine XX veka, tokom stoleća ispunjenog važnim, često dramatičnim istorijskim događajima, koji su ne samo odredili sudbinu pojedinaca već su u mnogo čemu presudno oblikovali kolektivno biće naroda, njegovu ideologiju i njegov mentalitet.

Zoran Jeremić, uz Danicu Popović, priređivač knjige, svojevremeno je Popovićev rukopis objavio kao feljton u užičkim „Vestima“. Feljton je naišao na izvanredan prijem među čitaocima. „Porodična hronika Marka Popovića predstavlja jedno od onih dragocenih svedočanstava koje u širokom vremenskom rasponu živo, razborito i nepristrasno oslikava prostor Užica, njegov specifičan duh i njegovu opštu istorijsku sudbinu.“ – stoji u Jeremićevom predgovoru knjige. U knjizi su objavljene brojne porodične fotografije, veoma retke s obzirom na datum njihovog nastanka.

Dr Marko Popović (Užice 1944 – Beograd 2020), arheolog i medievista, naučni savetnik Arheološkog instituta u Beogradu, bio je jedan od najvećih poznavalaca srednjovekovnih gradova i vojne arhitekture u Srbiji i zemljama vizantijskog sveta. Rukovodio je brojnim istraživanjima, između ostalog i Užičkog grada o kojem je napisao monografiju (Istorijski arhiv Užice, 1995). Za rezultate u višedecenijskim istraživanjima dobio je više uglednih nagrada i priznanja. Pored ostalog Nagradu grada Užica i Povelje grada Užica.