Naš novi projekat „Čitanje na otvorenom“ realizujemo sa Narodnom bibliotekom Užice

98

Na Konkursu za finansiranje programa organizacija civilnog društva od interesa za grad Užice u 2023. godini, Udruženju Kolektiv Užice prihvaćen je projekat „Čitanje na otvorenom„. Grad Užice će projekta, koji ćemo realizovati u partnerstvu sa Narodnom bibliotekom Užice, podržati sa 80.000 dinara.

Ideja za projekta stigla je od zaposlenih u užičkoj biblioteci. Menadžer projekta Biljana Davidovski, viši diplomirani bibliotekar, sa još nekoliko koleginica došla je na ideju da se Užice pridruži gradovima sa mrežom otvorenih biblioteka (Little Free Library), kave kod nas već postoje u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Pančevu, Čačku…

-Projekat podrazumeva postavljanje malih, otvorenih biblioteka u kojima se vrši slobnodna razmena knjiga među građanima svih uzrasta po principu „uzmi knjigu – ostavi knjigu„. Svako ko želi može ostaviti pročitane knjige da ih neko drugi preuzem na čitanje, a takođe može izabrati neku od slobodnih knjiga da je pročita. Naši sugrađani koji nemaju sredstava za kupovinu knjiga ili učlanjenje u biblioteku na ovaj način mogu zadovoljiti potrebe za čitanjem. Male biblioteke će biti otvorene svih sedam dana u nedelji, 24 sata dnevno i svima dostupne. Biblioteke će biti postavljenae na prometnim mestima u gradu. U pitanju su objekti napravljeni od ekoloških materijala visine 170-175 cm, širine 80 cm, koji su stubom pričvršćeni za podlogu. Sadržaće i pločice sa QR kodovima čije očitavanje vodi na sajtove Grada Užica, Narodne biblioteke Užice i Udruženja Kolektiv Užice. – objašnjava Biljana Davidovski.

Projektom je predviđeno postavljanje otvorenih biblioteka na nekoliko mesta u gradu, ali pošto je finansijska podrška grada našem projektu manja od tražene/očekivane, ove godine postavićemo jednu biblioteku na otvorenom. Lokaciju ćemo dogovoriti sa gradskom urbanističkom službom.

Prema planu, u avgustu će biti postavljena biblioteka na otvorenom i izvršeno prvo popunjavanje knjigama. Pored Narodne biblioteke Užice, očekujemo donacije u knjigama i od drugih, prvenstveno naših sugrađana.

Udruženje Kolektiv Užice predložilo je timu koji priprema projekat „Užice nacionalna prestonica kulture u 2024“ da naredne godine u gradu postavimo još nekoliko biblioteka na otvorenom i tako doprinesemo uspešnoj realizaciji velikog kulturnog poduhvata koji očekuje Užice u 2024. godini.