Čovek nikad ne izgleda privlačnije nego kada drži knjigu

54

 

U Malom parku u Užicu, 5. septembra 2023. godine, održan je prvi program Projekta „Čitanje na otvorenom”, u prijatnoj atmosferi uz muziku i voće. Učenici Osnovne škole „Dušan Jerković” otvorili su program citatima o knjigama i čitanju.         

Nakon predstavljanja projekta, prisutnima su se obratile direktorka Narodne biblioteke Užice Dušica Murić i gradonačelnica Grada Užica dr Jelena Raković Radivojević, izrazivši zadovoljstvo zbog održavanja prvog programa „Čitanja na otvorenom” i dale podršku projektima koji imaju uticaj na opšte dobro sugrađana.          

Vukašin Tarabić, profesor fizičkog vaspitanja i sporta Užičke gimnazije, govorio je o zdravim stilovima života i vezi između fizičkog i mentalnog zdravlja. Na taj način napravio je uvod za izlaganje psihologa na Odeljenju psihijatrije Opšte bolnice Užice, Aleksandre Brković. Aleksandra je objasnila vezu između mentalnog zdravlja i čitanja. Govorila je o biblioterapiji, na koji način književnost poboljšava mentalno zdravlje, kao i o tome kako se bira adekvatna literatura u odnosu na vrstu problema sa kojim se osoba suočava.         

Program se završio čitanjem na otvorenom. Ovog puta, izbor bibliotekara bio je odlomak iz hrestomatije „Sentimentalno vaspitanje” Moma Кapora. Izražajnim čitanjem, talentovani recitator Кrsman Tripković,  „uvukao je” prisutne u priču:

… Na svetu nema prijatnije slike od slike deteta kako zaviruje u knjigu – prošlost i budućnost zaneti jedni drugim. A ni čovek nikad ne izgleda privlačnije nego kada drži knjigu. Кoliko se ljudi zaljubilo već pri pogledu na nekog ko čita?

Hitamo kišovitom ulicom sa pozajmljenom knjigom pod miškom… Prolazimo pokraj mesta koja nam nude zadovoljstva, ali ih uopšte ne primećujemo: očekuje nas susret sa nečim o čemu smo dugo slušali, za čim smo mesecima tragali, priželjkujući poznanstvo. Sada je tu, naše, oteto, izmoljeno, pozajmljeno… I kada vratimo knjigu (obećali smo do sutra uveče, zakleli smo se svim i svačim!), ona će zauvek da bude naša. Zapamtićemo je. Preći će nam u krvotok, u nervni sistem, postaće nevidljivi deo nas samih i odrediće nam ponašanje, neke buduće postupke, ljubavi ili antipatiju…      

Nadamo se da je naš program inspirisao prisutne sugrađane da misle o svom zdravlju, čuvaju ono što postoji u našem gradu i neguju naviku čitanja. Napravili smo prvi zajednički korak ka tome.

Posetioci su donirali knjige za Malu besplatnu biblioteku.

Autori programa i Projekta: Biljana Davidovski, Milica Tarabić i Marijana Drndarević.

                                                                                   (izvor: sajt Narodne biblioteke Užice)