Dva gostovanja velikog glumca Dobrice Milutinovića

Dobrica Milutinović (1880-1956), jedno od najvećih imena srpskog glumišta, u punoj stvaralačkoj snazi bio je između dva svetska rata. Tada je oduševljavao na sceni Narodnog pozorišta iz Beograda, a dva puta u međuratnom periodu gostovao je u Užicu.

214

List Era, u broju 27, od 11. jula 1924. godine, obaveštava da „ljubimci beogradske pozorišne publike, g. Dobrica Milutinović; član nar. pozorišta i g. Vlad. Slatin, čuveni violinista, stižu večeras u naš grad“. Program je priređen u Grbića hotelu, čiji vlasnik je ovu priliku iskrostio i za reklamu: „Hotel je snabdeven najboljim i najsvežijim pivom, svim vrstama vina naših i stranih, svim vrstama likera i mezelucima svih vrsta. Preporučujemo se poštovanoj publici.“ Verovatno je to veče publika više uživala u glumačkim i muzičkim bravurama gostiju iz Beograda nego mezelucima. Užičanima se Milutinović predstavio sa likovima Selim bega iz predstave „Zulumćari“ i kneze Iva od Semberije iz istoimenog komada.

Drugi put Dobrica Milutinović gostuje u Užicu u junu 1936. godine. Užički glas u broju 71, od 14. juna, najavljuje gostovanje Dobrice Milutinovića:

„Užička pozorišna publika 13. i 14. ovog meseca imaće osobito iznenađenje. Naš slavni dramski umetnik, prvak beogradskog Narodnog pozorišta gostuje tada u trupi g. Dobrice Radenkovića. Pred našom publikom g. Milutinović pojavljuje se u svojim najistaknutijim ulogama u komadima „Aliluja“ od Prage i „Oslobođenje Koste Šljuke“ od Petra S. Petrovića. Kritika se veoma laskavo i pohvalno izrazila o kreacijama g. Miilutinovića. I naša publika treba da se mnogobrojnom posetom oduži ovom umetniku, koji se odazvao da pre svog odlaska u Sofiju gostuje kod nas u Užicu.“

Ovog puta, susret sa Dobricom Milutinovićem dogodio se u bioskopu Koloseum, a završen je cvećem kojim je publika zasula pozornicu.