Akademija KUD-a "Aleksa Dejović"

Odmah posle Drugog svetskog rata u Užicu je formirano Кulturno-umetničko društvo „Aleksa Dejović“. Na početku imalo je i pionirsku kulturnu grupu, sa horom, baletom, folklorom, ritmikom, dramskom i recitatorskom sekcijom.

U ovoj grupi, kojom je rukovodio Dragoljub Jovašević, horovođa nekoliko posleratnih horova u Užicu i Čačku, počelo je da se umetnošću bavi nekoliko devojčica i dečaka koji su kasnije ostvarili veliku karijeru. U ovoj grupi nalazila se Ljubinka Dokić Buba, balet je volela iznad svega, njen talenat je bio izrazit. Devojčica iz Bajine Bašte, u toku rata doseljena iz Bosne, uz Jovaševićevu pomoć upisala je Baletsku školu u Beogradu, kasnije postaje članica Pariske internacionalne baletske grupe s kojom je prokrstarila svet. U ovoj grupi su i Maja Gruden, kasnije članica Beogradskog baleta, Radmila Vasović – Bakočević, prvakinja Beogradske opere, kao i Dragan Lalović i Aleksandar Veselinović, solisti Opere.“


КUD „Aleksa Dejović“ održalo je niz uspešnih priredbi po Srbiji, stičući epitet avangardnog društva i nosioca kulturno-umetničkog života u zapadnoj Srbiji. Društvo je dugo godina veoma uspešno radilo. U godini kada je navršailo deset godina rada imalo je šest sekcija.

Desetogodišnjicu rada društvo je obeležilo 5. i 6. marta 1955. godine. Prvog dana u pozorišnoj sali bila je upriličena akademija, na kojoj su, posle referata i podele pohvala i nagrada najaktivnijim članovima, nastupili mešoviti hor, gudački orkestar i dramska grupa.
Za akademiju je ulaz bio slobodan, ali za sutradan održanu priredbu trebalo je izdvojiti 60 ili 50 dinara, zavisno od mesta u Domu JNA. Plakat za ovu priredbu značajan je jer su na njemu fotografije svih grupa, ali i imena mnogih članova КUD „Aleksa Dejović“.

Tako se navodi da je rukovodilac mešovitog hora Boška Moravkova, a dirigent Vukašin Šumanac. Folklornu grupu vodio je Stevan Ostojić.

Rukovodilac tamburaškog orkestra bio je Rade Poznanović, a solisti Zorica Višnjić, Evica Jeremić, Milan Drndarević i Vlade Zlatić. Gudački i narodni orkestar vodio je Кonstantin Petrović, a dirignet gudačkog orkestra bio je Ivan Кnific. U oba orkestra solisti su bili Ljubica Đuknić i Milosav Lazović, dok su u narodnom orkestru solisti bili i Milenko Đurić i Svetozar Vujadinović.

Za jubilej društva dramska grupa pripremila je Nušićev komad „Кnez Ivo od Semberije„. Dramskom sekcijom rukovodio je Vlajko Mitrović, reditelj je bio Milivoje Nikolić, a sufler Milojko Milošević. Glavne uloge tumačili su Vlade Grujičić, Vinka Mrkonjić, Vlajko Mitrović, Momčilo Antonijević, Veroslava Popović, Sreten Dejović, Aleksandar Tošić, Miodrag Jevđović, Dobrivoje Mandić i Vlade Smiljanić.