Knjiga „Bosići i Panići iz Zlodola“ predstavljena u Dubu

120

Promocija nove knjige Miloša R. Bosića, protojereja stavrofora iz Užica, „Bosići i Panići iz Zlodola“, zasigurno nije imala bolji povod ni bolje mesto nego što je to bio Gospojinski sabor u prostranoj porti crkve Svetih Petra i Pavla u Dubu. U predivnom ambijentu, u prisustvu velikog broja meštana Zlodola, Duba i okoline, predstavljena je doista vredna knjiga koja govori o zlodolskim Bosićima i Panićima, o dve porodice koje povezuje dvovekovno kumstvo, „knjiga za sva vremena“, rodoslov predaka i potomaka u njihovoj dugoj istoriji „sa mnoštvom imena i sudbina nekad i sad, obiljem korisnih podataka za nedovoljno opisanu istoriju Zlodola i okoline“.

Knjiga je brižljivo i strpljivo pisana više od 10 godina, kako je to u uvodnoj reči istakao Zoran Žeravčić ispred Udruženja „Kolektiv“ iz Užica, i pri tom dodao da je sa zadovoljstvom prihvatio ulogu izdavača. O knjizi su govorili: profesor dr Milovan Lukić, profesor dr Milutin Đuričić, Željko Marković, direktor Istorijskog arhiva iz Užica, na kraju i autor Miloš Bosić.

Autor je u ovoj knjizi svakako morao koristiti istorijske izvore, kao i izvore materijalne kulture. Tu su i predanja, mada često i nepouzdana, turski tefteri, veoma značajni izvori za stariji period i, naročito, popisi iz Kneževine Srbije. Najpouzdaniji izvori su oni iz matičnih knjiga crkve u Dubu i iz direktne komunikacije sa savremenicima. Sve to ne znači da je autor uspeo baš sve da pronađe i zapiše, svakako je ostalo nešto i za neke buduće istraživače i zapisivače – istakao je dr Milovan Lukić.

O autoru knjige, proti Milošu Bosiću, koji je prvi iz familije zlodolskih Bosića stekao univerzitetsko obrazovanje, govorio je profesor dr Milutin Đuričić.  Miloš je sveštenik skoro četiri decenije, najpre je služio u Čajetini, a potom u Užicu, pri hramu Svetog velikomučenika Georgija. Danas obavlja dužnost arhijerejskog namesnika užičkog. Otac je petoro dece. Dvojica starijih sinova su takođe sveštenici sa završenim Bogoslovskim fakultetom. Najmlađi sin se takođe opredelio za sveštenički poziv, student je Bogoslovije, starija kći je učiteljica, mlađa je studirala na Pravnom fakultetu.

Miloš Bosić je ovom knjigom obuhvatio sve svoje pretke i po očevoj i po majčinoj liniji. Time se na dostojan način odužio svojim precima i ostavio vredno svedočanstvo za buduće generacije. Knjiga je pisana jasnim, čitljivim stilom, pristupačnim za sve čitaoce – rekao je dr Đuričić.

Željko Marković, direktor Istorijskog arhiva iz Užica, je istakao da je pojava ove knjige veoma značajan događaj za Zlodol i ceo Račanski kraj, naročito kada se ima u vidu da je ostalo malo pisanih i sačuvanih tragova. Treba znati da je pre nekoliko godina, baš u crkvi u Dubu, pronađen pomenik iz prve polovine devetnaestog veka, koji je takođe autoru poslužio kao pouzdan izvor podataka.

Posebno inspirativna je bila beseda autora knjige, protojereja stavrofora Miloša Bosića, koji nije krio svoje zadovoljstvo „što  smo se okupili na ovaj praznik, na istom mestu gde su se nekada okupljali naši preci“.

Crkve i manastiri su deo našeg nacionalnog identiteta. Naši preci su uspeli da opstanu u mnogo težim uslovima, ali su i nama ostavili zavet da opstanemo, i mi to moramo učiniti. Ovo mesto za mene ima poseban značaj, tu su počeci mog duhovnog i crkvenog života – rekao je Miloš Bosić, koji je, kako reče, imao veliku želju da sačuva saznanja o svojim precima, pa je tako i njegova knjiga zapravo jedinstveni imenik predaka i savremenika, sačinjen prema podacima do kojih je došao.

O. Dodić

(izvor: BB glas)