„Knjiga glavu čuva – Užička mreža malih besplatnih biblioteka”

16

Na Konkursu grada Užica za finansiranje ili sufinansiranje projekata, programa i manifestacija u kulturi u 2024. godini, Udruženju „Kolektiv Užice” i Narodnoj biblioteci Užice prиhvaćen je projekta „Knjiga glavu čuva – Užička mreža malih besplatnih biblioteka”. Ovo je, parktično, nastavak projekta iz 2023. godine „Čitanje na otvorenom“, ove godine sa znatno bogatijim sadržajima.

U godini kada je Užice nacionalna prestonica kulture, projektom „Knjiga glavu čuva“ obezbedićemo užičku mrežu malih besplatnih biblioteka na nekoliko atraktivnih lokacija na kojima sugrađani provode slobodno vreme, oplemenivši ih tako dodatnim sadržajem.Ove svojevrsne kućice za knjige biće napravljene od ekoloških materijala (drvo, staklo, metal). U njima će se vršiti slobodna razmena štampanih izdanja među sugrađanima i posetiocima (turistima) svih uzrasta, po principu „uzmi knjigu – ostavi knjigu“.

Do kraja godine planirani su i programi na otvorenom pod sloganom „Knjiga glavu čuva“ (u trajanju od 45 minuta do 1 sat), osim što promovišu čitanje i popularišu zavičajne književnike, podižu svest o važnost brige o ličnom zdravlju i očuvanju životne sredine.

Projekat se, osim promocije čitanja, bavi nizom uzročno-posledičnih problema na koje preventivno ima težnju da deluje: prezasićenosti informacijama, bolestima zavisnosti kod mladih, stresom koji nastaje zbog ubrzanog načina života, nedovoljnim provođenjem vremena na otvorenom prostoru, smanjenom brigom za mentalno i fizičko zdravlje, kao i razvijanjem percepcije o važnosti unapređenja i očuvanja zajedničkog gradskog prostora.

Brojne u svetu sprovedene studije (Social Science and Medicine) pokazale su da je čitanje dobro za razne aspekte zdravlja kod svih uzrasta: poboljšava društvenu percepciju i emocionalnu inteligenciju, povećava memoriju, podstiče empatiju, smanjuje nivo stresa, a dokazano je i da ljudi koji čitaju knjige u proseku žive duže dve godine u odnosu na one koji slobodno vreme troše gledajući televiziju ili listajući časopise. Mladi naraštaji stasali uz digitalnu tehnologiju, uprkos mnoštvu gadžeta koji im stoje na raspolaganju, nisu se odrekli knjige, zato su programi projekta većinom njima namenjeni.

*  *  *

            U sklopu projekta „Knjiga glavu čuva – Užička mreža malih besplatnih biblioteka” 28. maja u 13 časova, u Narodnoj biblioteci Užice, realizuju tribinu o mentalnom zdravlju mladih, pod sloganom NIJE LAKO KAD SI MLAD. Program tribine primarno je namenjen užičkim srednjoškolcima. Planiran je sa ciljem da se izvrši uticaj na promenu mišljenja mladih, a to je da mentalno zdravlje nije samo odsustvo bolesti, već spremnost i sposobnost da se adekvatnom i blagovremenom reakcijom prevaziđu problemi u svakodnevnom životu.  

Na Tribini učestvuju stručni saradnici:

•Predstavnik Kancelarije za mlade, Luka Sekulić – Problemi mladih Užičana su…

•Srednjoškolski psiholog, Dragana Radović – Komunikacija sa srednjoškolcima i izgradnja poverenja; vrste psihološke pomoći u srednjim školama i Gradu

•Srednjoškolski pedagog Ivana Žunić – Uloga pedagoga u prevenciji mentalnog zdravlja adolescenata u srednjim školama; uspešnost realizovanih projekata

•UNICEF Srbija, Marko Mitrović i Milka Pavlović – Uspostavljanje inovativnih usluga podrške mentalnom zdravlju i psihosocijalne podrške za mlade kroz platforme U-Report i svejeok.rs.

•Bibliotekar NBU – Moć samopouzdanja, knjige iz oblasti popularne psihologije za lični razvoj mladih.

Projekat „Knjiga glavu čuva – Užička mreža malih besplatnih biblioteka” deo je programa „Užice – Prestonica kultre Srbije 2024“. Projekat se realizuje uz sufinansiranje Grada Užica.