Sportski vremeplov – Užički strelci

387

Streljaštvo je najstariji sport u Užicu, sa skoro 130-godišnjom tradicijom. Najveće uspehe užički strelci postižu u  poslednjih nekoliko decenija, a početak duge serije velikih rezultata bile su 1975. i 1976. godina, kada su juniori SD „Aleksa Dejović“ osvajali titule prvaka Jugoslavije.
O tome govore nekadašnji juniorski šampioni: Milenko Matović, Izet Neziri i Slobodan Šukilović.

Streljaštvo u Užicu ima tradiciju dugu 130 godina. Još od vremena „Užičke streljačke družine“ s kraja devete decenije XIX veka, užički strelci imali su zapažene nastupe. Ipak, poslednjih 40 godina je period kada postižu najbolje rezultate kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni.

Početak zlatne serije označen je 1975. kada juniori streljačke družine „Aleksa Dejović“ u konkurenciji 60 ekipa postaju prvaci Jugoslavije u serijskoj vazdušnoj pušci.

Naredne 1976. godine ponovo su juniorski prvaci države, ovog puta u pušci „Međunarodni program“.

Kako se tog vremena sada sećaju tadašnji juniori možete pogledati u rubrici „Sportski vremeplov“, iz emisije „Sportski miks“:

Autor: Zoran Žeravčić
Snimljeno: avgust 2016.
Emisija: SPORTSKI MIKS – rubrika SPORTSKI VREMEPLOV
Emiter: TV 5, Užice

Jedan strelac je još uvek aktvan i beleži pobede za družinu „Aleksa Dejović“. Mileno Matović je aktuelni prvak centralne Srbije u disciplini „Standardni vazdušni pištolj“.

U nastavku možete pogledati galeriju povezanih slika (slike korišćene u emisiji SPORTSKI MIKS):

Užički strelci