Projekat „Sa užičke kaldrme u svet uspešnih“

Udruženje "Кolektiv Užice" realizovaće u drugoj polovini ove i naredne 2020. godine projekat "Sa užičke kaldrme u svet uspešnih".

509

Projekat predstavlja ličnosti, rođene, odrasle i školovane u Užicu u drugoj polovine XIX i početkom XX veka, koje su ostvarile zapažene karijere u raznim oblastima rada (vojska, medicina, umetnost, sport, književnost…). Želimo da osvetlimo njihov životni i stvaralački put, s ciljem da ih približimo široj javnosti i doprinesemo da dobiju dostojno mesto u istoriji Užica i Srbije.

Uz tekstualni deo, biografije će biti ilustrovane fotografijama i reprintima dokumenata, kao i video zapisima za pojedine ličnosti. Pripremićemo 15-20 biografija koje će bili plasirane na sajtu Udruženja „Кolektiv Užice“.

Pomenućemo samo neke od ličnosti čije biografije pripremamo:

Dr Aleksa Savić
Dr Aleksa Savić
Ivan Pavlović
Ivan Pavlović
Đorđe Karaklajić

Đorđe Karaklajić
  • dr Aleksa Savić (1878-1928), lekar, narodni poslanik, ministar zdravlja u Кraljevini SHS, utemeljivač bakteriologije
  • Miodrag Borisavljević (1893-1978), pisac, učesnik oba svetska rata
  • Radosav Vasović (1868-1914), nastavnik geografije na Velikoj školi, pisac niza školskih udžbenika iz geografije, bavio se klimatologijom i meteorologijom
  • Ivan Pavlović (1869) – general, vojno-istorijski pisac
  • dr Olga Stefanović (1922-1986), prof. Medicinskog fakulteta u N. Sadu (kći Mališe Stefanovića)
  • Dušan Rajičić (1866-1934) profesor visokih škola, sa Nušićem pokrenuo list Srpče, pokretač Glasnika za dečju psihologiju
  • Đorđe Кaraklajić (1912-1986), kompozitor, aranžer, muzički urednik Radio Beograda.

Sa ovim projektom Udruženje „Кolektiv Užice“ konkurisalo je na medijske konkurse Grada Užica i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Na konkursu Grada Užica dobili smo 30.000 dinara.
Iako višestruko manja od tražene sume, prihvatićemo i ovaj iznos kao pomoć za realizaciju projekta koji podrazumeva pronalaženje građe u arhivama, muzejima, bibliotekama, institutima i dr. kao i obilazak porodica potomaka odabranih ličnosti kako bi prikupiuli dodatne podatke, dokumente, slike…
Projekat podrazumeva, pored Beograda, obilazak institucija u još nekoliko gradova Srbije gde su Užičani ostali zapamćeni po vrednim delima (Apatin, Prokuplje, Zaječar, Novi Sad…).