Krugovi kulture – emisija 01

649

SADRŽAJ:

Ovde možete i pogledati prvu emisiju „Krugova kulture“:

[label_badget type=“label“ style=“info“]Autor: Zoran Žeravčić
Snimljeno: maj 2017.
Emisija: KRUGOVI KULTURE
Emiter: TV 5, Užice[/label_badget]

Hronika kulturnih dešavanja

24-ti književni konkurs „Milutin Uskoković“

U narodnoj biblioteci Užice svečano su uručene nagrade 24-og književnog konkursa „Milutin Uskoković“, za najbolju savremenu pripovetku napisanu na srpskom jeziku.

Laureat ovogodišnjeg konkursa je Miloš Jovović iz Beograda, za pripovetku „Deseti mart“. Druga nagrada pripala je Živoinu Popoviću koji nije prisustvovao dodeli priznanja, dok je treću nagradu dobio Dejan Vukićević.

Pored tri nagrađene, u časopisu „Međaj“ biće objavljeno još sedam pripovedaka od ukupno 45 radova prispelih na ovogodišnji konkurs iz Srbije i dijaspore.

U istorijskom arhivu Užice, doktor Nedeljko Radosavljević sa Istorijskog instituta iz Beograda, održao je predavanje na temu “Suživot pravoslavnog i muslimanskog stanovništva Užica 1788-1862 godina”. Ovo zanimljivo predavanje, uz Užički arhiv, organizovao je Turski kulturni centar iz Beograda. Ono je deo ciklusa predavanja “Gradovi Srbije u vreme Otomanskog carstva” priređenih u više gradova u republici.

Predavanje „Suživot pravoslavnog i muslimanskog stanovništva Užica 1788-1862 godina“

U istorijskom arhivu Užice, dr Nedeljko Radosavljević sa Istorijskog instituta iz Beograda, održao je predavanje na temu „Suživot pravoslavnog i muslimanskog stanovništva Užica 1788-1862 godina„. Ovo zanimljivo predavanje, uz Užički arhiv, organizovao je Turski kulturni centar iz Beograda. Ono je deo ciklusa predavanja „Gradovi Srbije u vreme Otomanskog carstva“ priređenih u više gradova u republici.

Obeleženo 15 godina od osnivanja umetničke škole

Trodnevnim manifestacijama u Gradskom kulturnom centru (GKC), Jokanovića kući i Narodnoj biblioteci, umetnička škola iz Užica obeležila je 15 godina od osnivanja. Umetnički radovi učenika velikog formata izloženi su u GKC-u, umetnički radovi malog formata u Jokanovića kući, a umetnički radovi srednjeg formata u biblioteci. Veoma posećena bila je kreativna radionica priređena ispred Jokanovića kuće, gde su učenici umetničke škole pokazali deo onoga što svakodnevno rade u nastavi.

Više detalja o ovom svečanom jubileju možete pročitati i na stranicama portala Pasaž.

Aktuelno

Izložba Vjekoslava Ćetkovića u Gradskoj galeriji Užice

„Ja ću reći samo kratko, pošto se o inače o profesoru Vjekoslavu Ćetkoviću sve zna, red je da kažemo da je on rođen 1935 godine. Učiteljsku školu je završio u Užicu. Potom je otišao za Beograd, i diplomirao na katedri za Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Potom je u Skoplju magistrirao i doktorirao“, bile su uvodne reči Zorana Cvetića, direktora Gradske galerije Užice.

Na njegovo izlaganje se nadovezala Biljana Spalović, istoričar umetnosti: „Nije lako biti razložan i racionalan tumač i analitičar kada ispred sebe imate ovakvu eksploziju boje i silovitost materije, erupciju energije i snage, naglašavanje likovnih sredstava, deformaciju kompozicije i figure, isticanje i prenošenje emocija. Kada imate slikara koji je formiran na tekovinama ovakvog likovnog pravca, slikara eksplozivnog dramatičnog gesta, naglašene simbolike, jarke užarene boje koje se vraća prirodi i postaje jedno sa njom. U ovom vrtlogu ozračenom sećanjem na rodno mesto i žudnjom za iskonskim, neiskvarenim, daleko od ove i ovakve civilizacije, nastanjeni su seljak, selo, seoske kuće, predeo i običaji, žena, mit i bajka, simboli, morski predeli, Srem, crkve, mostovi… U svojoj gruboj monumentalnoj snazi, njegov je seljak beskrajno strpljiv, pomiren sa nedaćama, čestit, plemenit, neuplašen mećavama, sušama i poplavama, okrenut svojoj veri i nadanjima. Žena je majka, radnik, drži preslicu, vodi kravu, nosi dete, naga je Evropa na leđima bika, anima… Bik kako nekontrolisana muška snaga – snaga prirode i ratnički duh. Razjaren je i bljuje krv u ratu miran i pitom dok nosi ženu na svojim leđima. Krava asocira na stvaranje i plodnost. Sofra je mesto obedovanja ili ritualnog susreta sa precima. Ovako odabranim vidom arhetipske simbolike uz svo neophodno postizanje harmonije, jedinstva likovnih elemenata i jedinstva tehničkih elemenata sa motivom, umetnik na jedan delikatan način saopštava ideju o jedinstvu ženskog i muškog principa: sunce i mesec, vatra i voda, bik i krava, racionalno i iracionalno… Za razumevanje njegove umetnosti važno je ono manje primetno – nešto što je iza pojavnog – drugo lice – tajanstvena magija nekih prošlih vremena koja žive u njemu, prikaz nevidljive energije i iskrene lepote prirode. Ćetkovićevo slikarstvo je apoteoza boje koja je slojevita, duboka, zvučna, upečatljiva i daje posebnu izražanost formama i prostoru: ono spontano, čulno, puno emocije i dinamike, snažnog zamaha, sočne paste, bogate teksture, ali uvek prethodno pažljivo promišljeno u kompocizijskom građenju, u kontrastima boja, ritmu, svetlo-tamnim partijama. Ono je trijumf snage, jedinstvo lepote, prirode i istine.“

Video prilog kolega sa užičke televizije 5 možete videti na njihovom sajtu.

Na internet portalu Pasaž možete videti više detalja o izloženim slikama i akvarelima dr Vjekoslava Ćetkovića.

Književni festival „Na pola puta“

Hroniku ovogodišnjeg Književnog festivala „Na pola puta“ pripremile su učenice Užičke gimnazije Nina Mitrović (IV razred) i Iva Ristanović (II razred).

U organizaciji Užičke književne republike, XII put po redu u Užicu je održan festval “Na pola puta. Ovogodišnji gosti bili su Marko Pogača, Marina Veličković, Amer Tikveša, Almir Kolar Kijevski, Dejan Ilić, Lamija Begagić, Branislav Dimitrijević, Ivan Janković, Salvedin Abdić, Nenad Veličković, Teofil Pančić i Kralj Čačka.

Kao i svake godine preko dana, učenici imaju mogućnost da slušaju predavanja u amfiteatru užičke gimnazije. Ta predavanja drže pisci koji su došli kao gosti da predstave svoja dela i da prisutne upoznaju sa nekim temama koje oni obrađuju. Imali su interesantna predavanja o feminizmu, o smrtnoj kazni, o medijima, javnom radu gostiju itd.

Svake večeri sa početkom od 20:00h u maloj sali Narodnog pozorišta održana su večernja čitanja naših gostiju.

Predavanje koje je posebno zainteresovalo gotovo sve učenike škole kao i goste koji su došli da slušaju ta predavanja, bilo je predavanja Dejana Ilića o filmu „Ja, Danijel Blejk„. Učenici su taj film  pre festivala pogledali i analizirali zajedno sa profesorkama. Dejan Ilić je, kao i svake godine, na neki svoj drugačiji način više imao interakciju sa učenicima da zajedno sa njima dođe do krajnje poruke koju taj film nosi. Većina učenika je ostala potresena filmom, pa je bilo zanimljivo da neke stvari i scene koje na početku učenici nisu razumeli do tančina razrade sa Dejanom.

Na Ninu Mitrović je najveći utisak ove godine ostavilo predavanje Lamije Begagić, Marine Veličković i Selme Asotić na temu o feminizmu. Ovo predavanje je bilo prilika da čuju neke osnovne ideje i načela ove ideologije. Čulo se dosta i o stereotipima i predrasudama vezanim za ovu ideologiju.

 

Više o ovome, kao i o intervju sa akademskim slikarom Obradom Jovanovićem i priču o spomen-bistama u Užicu možete pogledati iznad, u dostupnom video prilogu na ovoj istoj stranici.