Prva muzička sekcija „Zlatiborske vile“

Užičko pevačko društvo "Zlatiborska vila" osnovano je 1910. godine. Za sve godine postojanja "Zlatiborska vila" je imala hor, a povremeno i druge sekcije.

359
Muzička sekcija "ZLATIBORSKA VILA" iz Užica - slikano između 1910-1913. god.

Fotografija, koja prati tekst, potvrđuje da je na početku rada „Zlatiborska vila“ imala muzičku sekciju, odnosno gudački orkestar. Osim imena nekoliko profesora, koji su u Užicu radili na početku XX veka, lik Cvetka Zotovića iz školskih dana (stoji šesti u gornjem redu), kasnijeg lekara i narodnog poslanika, potvrđuju da je fotografija iz perioda pre Prvog svetskog rata.

Zahvaljujući dvojici Užičana, Aci Orloviću i Momčilu Gukiću, utvrđena su imena većine članova muzičke sekcije sa slike:

  • u prvom redu, sede s leva:
    Stojko Kulić, Jela Atanacković, Dragoljub Koljarčić, Olga Macura, Đorđe Draškić, Lepa Gavrilović, Voja Peruničić i Mica Đoković.
  • stoje, s leva:
    Miloje Smiljanić, Vukota Vojinović, nepoznati učenik, Momčilo Simić, Jovan Radulović, Cvetko Zotović, Velimir Gavrilović, osmi i deveti su nepoznati učenici, Sveta Jeličić i nepoznati učenik.

Uz fotografiju je i podatak da je posle Prvog svetskog rata mešoviti hor nastavio sa radom pod rukovodstvom Đorđa Draškića, poznatog užičkog advokata iz međuratnog perioda. Prvi poratni nastup hor je imao 1919. u Hotelu „Zlatibor“.