Kako su Ponikve dobile ime

Nazivi mnogih lokaliteta vezani su za legende. O legendi imena Ponikve svedočio je pre osam decenija Srećko Knežević, zemljoradnik iz Bioske

0
581

Narod užičkog kraja pripoveda, da je visoravan, danas poznata pod imenom „Ponikve“, dobila ovako ime od „proklete Jerine“ na ovaj način:

Ovo je mesto nekad obrađivano. Narod je bio dužan da za prokletu Jerinu na njemu seje ćeten (lan) i konoplju. I tako je to bivalo iz godine u godinu. Jednoga dana, narod se reši da ovom nametu stane na put i, po dogovoru, pre setve, obori ćeten i konoplju, tako da žetva ne donese ni zrno ploda.

Jerina tada prokle ovo mesto kletvom:
— O da Bog da Ponikve, nikad ne ponikle! I tako ovo mesto dobi ime „Ponikve“.

(IZVOR: Glasnik Etnografskog muzeja Beograd, br. 15/1940)

Previous articleVizuelni umetnik Uroš Zvizdić
Next articleOd Semegnjeva, preko Panjka do Mokre Gore
Zoran Žeravčić novinar iz Užica, završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu 1983. godine. Deset godina bio zaposlen u Vestima i Radio Užicu, a zatim 23 godine dopisnik Radio Beograda 1 iz Zlatiborskog okruga. Objavio je "Hroniku Drežnika" (2004), bio u uredničkom timu "Užičkog leksikona" za oblast sporta (2011), koautor knjige "Mikoš i Kojadin - legende užičkog sportskog novinarstva" (2015) i autor knjige "Milorad Aleksić - život ispunjen pregalaštvom" (2018). Od osnivanja Udruženja "Kolektiv Užice", januara 2016. godine, za štampu je kao kourednik priredio knjige Radovana Popovića "Osmeh rodne godine", Miodraga Vergovića "Stazama života" i "Los... los... weg!", kao i knjigu "Bunt i snovi Andrije Lojanice".