Kremna su zdravo i pogodno mesto za letovanje

U Listu "Glas Valjeva" iz 1935. godine sačuvan je zanimljiv opis Kremana

620

Godine 1935. jedan učitelj iz Valjeva, na proputovanju za Sandžak, svratio je u Кremna. Zadržao se dva dana i poneo lepe utiske. Malo je omašio u predviđanju da će se mesto razviti u turistički centar, ali…


„Silazeći Кremnima, ulazi se u oblast koja oskudeva u velikoj šumi. Još samo pozadi nas čuva svoje guste šume Tara i ponosi se njome. Ceo kraj napred prema Zlatiboru, a i sam Zlatibor po gotovu, sve je uništeno i isečeno.
Кremna se nalaze na 760 m. nadmorske visine. Veoma zdravo i pogodno mesto za letovanje. Posećuje ga dosta gostiju preko leta, jer je na pruzi i time pristupačno i zapaženo.

Sa stanice Šargan-Vitasi otpreman je veliki deo robe, prvenstveno drvne građe, u druge krajeve zemlje


Naš boravak u tom mestu za vreme od 48 č. u toliko je bio prijatniji, što nas je dočekao kao goste, u svemu izašao u susret i ugostio nas, naš valjevac, učitelj, simpatični g. Stanko Jovanović. On je tu već nekoliko godina, – i sudeći po njegovom izgledu i raspoloženju, zdravstveni uslovi po njega su veoma povoljni. Ponosan je sa svojom divnom škol. zgradom. Svojim uređenjem i rasporedom, kao i veličinom, može služiti za primer mnogim školskim zgradama. Ima 3 ha svoje zemlje, koja je pretvorena u divan ogledni vrt i votnjak. Zasluga i trud učitelja. Bavi se pčelarstvom na modernoj osnovi, i uspeva, koliko u ovom kraju ima uslova zato.
Ovo se mesto razvilo i podiglo od kako je prošla pruga za Sarajevo. Ima uslova i za dalji svoj razvitak. Tu je i letovalište „Кaluđerske bare“, koje, kada se razvije, privlačiće mnoge goste i putnike, od čega će Кremne imati samo koristi. Кremne su živo saobraćajno mesto. Odatle na jug ulazi se u oblast koja oskudeva u dobrim putevima.“