Moj grad za moju budućnost

383

Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za internet medije u 2020. godini, Udruženju „Kolektiv Užice“ (portal kolektivuzice.rs) prihvaćen je projekat „Moj grad za moju budućnost“.

Tema projekta je afirmacija stvaralaštva mladih umetnika koji žive i rade na teritoriji Zlatiborskog okruga, a još uvek nisu stekli  širu afirmaciju zbog činjenice da žive i rade van kulturnih centara. Autori projekta Zoran Jeremić i Zoran Žeravčić kao polazište uzeli su činjenicu da mladi stvaraoci koji su odlučili da se posle završenih studija u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Кragujevcu vrate u rodni grad, suočeni su sa nizom problema. Pomenimo neke: nedostatak prostora za rad, nedovoljno galerijskog prostora, nepostojanje izdavačkih kuća van institucija (biblioteke, muzeji, arhivi) koje sporadično objavljuju prigodna izdanja iz nadležnih oblasti rada, lokalna ograničenost distributivnih mreža, zanemarljiva kritička recepcija dela mladih književnih stvaralaca, nedostatak knjižara, manjak adekvatnih radnih mesta, manjak koncertnih sala, nedovoljna podrška lokalne samouprave vaninstitucionalim oblicima organizovanja umetnika, nedovoljno novca za inicijative koje podižu nivo kulturne razmene sa gradovima iz Okruga.

Ima, međutim, umetnika koji su srušili sve barijere, uspešno stvaraju i formiraju se kao profesionalci u svojoj sredini. Našli smo u Užicu, Priboju, Novoj Varoši, Požegi, Arilju, Prijepolju, Кosjeriću… Кroz predstavljanje njihovih umetničkih strategija i dosadašnjeg iskustva u radu u rodnom gradu, u deset video portreta u trajanju od po 10 minuta, ukazujemo na primere dobre i perspektivne prakse mladih stvaralaca. Reč je o pesnicima, slikarima, vizuelnim i filmskim umetnicima, rok muzičarima…

Terenski rad (snimanje materijala) planiran je  do kraja septembra, a montirane rubrike biće do kraja 2020. godine postavljene na naš sajt. Rubrike ćemo ponuditu i TV stanicama u Zlatiborskom okrugu za emitovanje u njihovim programima.