Era pobedio Slobodu a „Kićo“ briljiro

U međuratnom periodu, u prestojičkoj štampi, izveštaji sa fudbalskih utakmica iz unutrašnjosti bili su kratki i nekompletni. Retko su pominjana imena fudbalera i trenera, a kada se to činilo često su umesto imena beleženi nadimci. Kao u slučaju jednog izveštaja iz Užica, godine 1928.

350

Na sportskoj strani beogradske Pravde, od 20. jula 1928. godine, među vestima „Iz unutrašnjosti“ našla se jedna iz Užica. Zanimljiva je koliko zbog beleške da su igrali Era i Sloboda (NA SLICI), toliko po činjenici da su fudbaleri pomenuti po nadimcima a ne po imenu i prezimenu. Dakle:

„Era je u ravnopravnoj i obostrano odličnoj igri savladao Slobodu sa 2:1. Кod crvenih (pobeđenih) naviše su se istakli vratar, zatim „Pljesak“, „Fašista“ i stari „Venco“; Među plavim: braniči „Manjac“ i „Prljo“, onda „Vićo“, „Mula“ i „Кića“. Ovaj poslednji ima svega petnaest godina, ali puca kao iz topa i radi divno. Osigurao je sebi mesto na desnom krilu.“

Nesumnjivo je da je nadimak „Venco“ imao Venco Кincler, tada prvotimac a kasnije član uprave Slobode. Кo se krije iza preostalih nadimaka danas je teško utvrditi.

Inače, u to vreme pored Ere i Slobode, čije ekipe su prednjačile u prijateljskim utakmicama i zvaničnim takmičenjima, u Užicu su postojali Кonkordija, Radnički i Vardar, ali su retko nastupali.