Knjigu i autora je u najkraćem predstavio Zoran Žeravčić, zastupnik Udruženja „Kolektiv Užice“:

Poziv na štand užičkog izdavaštva na 63. sajmu knjiga u Beogradu

„Miodrag Vergović poznato je, ali po malo zaboravljeno književno ime. Godine 1966. objavljen je Vergovićev roman-hronika ‘Zolj’, u kome je oživeo staro Užice, a 1988. godine ratna trilogija ‘I mi đaci’, sa nezaboravnim stranicama stradanja i herojstva srpskog naroda u Prvom svetskom ratu.

Tri decenije po objavljivanju trilogije ‘I mi đaci’, iz zaostavštine Miodraga Vergovića otrgli smo od zaborava rukopis ‘Stazama života’, za koji urednik izdanja, novinar i pesnik Zoran Jeremić kaže da se može čitati kao roman o odrastanju, sa retko zanimljivim i toplim opisima Užica, Čajetine i Kosjerića, zaključno sa Aleksincem gde je Vergović završio Učiteljsku školu.

Uspomene i doživljaji su obuhvatili period ranog detinjstva i srednjoškolski period, te izgleda da knjiga ima dva dela. Period ranog detinjstva – sastavljen je od raznih kratkih priča. U drugom delu autor opisuje školovanje u starijem uzrastu. Stilski se ova dva dela rukopisa razlikuju. Prvi deo je bajkovit, lepršav, topao. Drugi je više bigrafski, više beleži činjenice. Prožimaju se Vergović pripovedač sa Vergovićem dokumentaristom.

Udruženje „Kolektiv Užice“ štampalo je ovu knjigu sa željom da objavi i preostale Vergovićeve rukopise koji su nastali pre oko 60 godina.

Da knjiga „Stazama života“ izađe iz štampe zaslužna je i Biblioteke „Ljubiša R. Đenić“ iz Čajetine, kao suizdavač. Knjiga je podržana na konkursu Grada Užica za sufinasiranje izdavaštva. Veliku pomoć dobili smo od akademskog slikara Radomira Vergovića, kome je Miodrag stric, a pomenuću i Miroslava Vergovića koji je uradio dizajn korica knjige. Hvala pomenutim jer su doprineli objavljivanju knjige „Stazama života“.