„Los… los… weg!“ Miodraga R. Vergovića – nova knjiga u izdanju Udruženja „Kolektiv Užice“

0
82

Rukopis „Los… los… weg!Miodraga R. Vergovića (1893-1967), užičkog prosvetara i književnika, nastajao je 60-ih godina prošlog veka. Govori o zarobljeničkom životu jugoslovenskih oficira u nemačkim logorima (1941-1945).

Rađen je kao roman/hronika, a priređivač (Zoran Žeravčić) je, smatrajući da su dokumentarni delovi mnogo sadržajniji, iz rukopisa izdvojio delove koji se mogu smatrati „dokumentom vremena“ i tako je rukopis dobio konačan izgled. Knjiga počinje ukrcavanjem zarobljenih oficira u voz koji će ih preko Rumunije, Mađarske i Austrije, prebaciti u Nemačku gde su u boravili u četiri „oflaga“- oficirska logora. Beleži život u logoru, sve teškoće četvorogodišnjeg zarobljeničkog života, do oslobođenja logora u proleće 1945. godine.

Neposredan povod da se posvetimo ovom rukopisu je u okolnosti da se naredne 2021. godine navršava 80 godina od slanja jugoslovenskih oficira u logore nacističke Nemačke. Nova memoarska građa o jednom aspektu ratne drame u Drugom svetskom ratu upotpuniće saznanja o životu u nacističkim logorima. Objavljivanje knjige je doprinos Udruženja „Kolektiv Užice“ kulturi sećanja na žrtve nacističkog progona u Drugom svetskom ratu.

Objavljivanje knjige pomogao je Grad Užice preko Konkursa za sufinasiranje izdavačke delatnosti za 2020. godinu.

Previous articleKožari, tabaci, opančari, obućari…
Next articleMOJ GRAD ZA MOJU BUDUĆNOST
Zoran Žeravčić novinar iz Užica, završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu 1983. godine. Deset godina bio zaposlen u Vestima i Radio Užicu, a zatim 23 godine dopisnik Radio Beograda 1 iz Zlatiborskog okruga. Objavio je "Hroniku Drežnika" (2004), bio u uredničkom timu "Užičkog leksikona" za oblast sporta (2011), koautor knjige "Mikoš i Kojadin - legende užičkog sportskog novinarstva" (2015) i autor knjige "Milorad Aleksić - život ispunjen pregalaštvom" (2018). Od osnivanja Udruženja "Kolektiv Užice", januara 2016. godine, za štampu je kao kourednik priredio knjige Radovana Popovića "Osmeh rodne godine", Miodraga Vergovića "Stazama života" i "Los... los... weg!", kao i knjigu "Bunt i snovi Andrije Lojanice".