Monografija „Slobodan Ljubičić – tihi krotitelj publike“ promovisana u Narodnom pozorištu Užice

216

Prva promocija monografije „Slobodan Ljubičić – tihi krotitelj publike“ održana je 14. oktobra 2020. godine u holu Narodnog pozorišta Užice, u skladu sa preporukama vezanim za Kovid 19 i uz prisustvo 30-ak zainteresovanih. Govorili su priređivač monografije Zoran Jeremić, nekadašnji upravnik užičkog pozorišta Aleksandar Lale Milosavljević, glumica Divna Marić, umetnički direktor Narodnog pozorišta Užice Nemanja Ranković i Slobodan Ljubičić.

O ovom događaju izvestilo je više lokalnih i republičkih glasila.

Princ na sceni

ZOOMUE: Nežni krotitelj publike dobio prvu monografiju

by Slobodan Simic · Published 15 октобра, 2020 ·

UŽICE – Gluma se živi ili se taj posao ne radi, poručio je glumac užičkog Narodnog pozorišta Slobodan Ljubičić na promocije njegove monografije Nežni krotitelj publike. Ljubičićev odlazak u penziju, posle 40 godina karijere, krunisan je prvom monografijom pozorišta u kome je igrao više od 100 predstava.

Boing boing, Atentat, Kako zasmejati gospodara samo su neke od predstava uz koje je užička publika zavolela glumca Slobodana Ljubičića. Posle četiri decenije na daskama koje život znače i više od sto predstava, nastala je monografija o ovom glumcu užičkog narodnog pozorišta.

Slobodan Ljubičić
Foto ZooMUE

„Gluma se ili živi ili se taj posao ne radi. Ono što sam uspeo da postignem jeste da odvojim sebe kao glumca od onoga što sam van scene“, rekao je glumac Slobodan Ljubičić.

Nežni krotitelj publike, kako ga je autor opisao, je prvi glumac užičkog pozorišta koji je dobio monografiju, a najveći izazov bio je naći pravu meru onoga što nose Ljubučićeva ličnost i gluma.

„Vrlo brzo sam shvatio da je to potpuno drugačiji čovek od onog kako izgleda, već čovek koji je otvoren za svako pitanje pa i ona koja su delikatna i nezgodna“, kaže autor monografije Zoran Jeremić.

Slobodan Ljubičić karijeru je počeo u zaječarskom pozorištu, a stalni član užičkog postao je 1987. godine gde je stekao status prvaka drame. Pored pozorišnih ostvario je i nekoliko sporednih uloga u filmovima i televizijskim serijama kao što su Kraljevski voz, Srećni ljudi i Urgentni centar.

Monografija „Slobodan Ljubičić – tihi krotitelj publike“ štampao je BRATIS Užice, u tiražu od 200 primeraka. Po ceni od 1.500 dinara, monografija se može kupiti kod Udruženja Kolektiv Užice.