Osam gostovanja drame Narodnog pozorišta iz Sarajeva u Užicu u međuratnom periodu

U knjizi „Narodno pozorište Sarajevo 1921-1971“ može se pronaći zanimljiv podatak vezan za Užice. Ako se pogleda spisak gostovanja drame sarajevskog pozorišta po Jugoslaviji, da se utvrditi da su u međuratnom periodu glumci iz iz Sarajeva najčešće gostovali u Užicu. Dok su, na primer, u Beogradu gostovali samo jednom, i to 1941. godine, u Užice su dolazili čak osam puta i to, uglavnom na višednevna gostovanja.

186

Prvo gostovanje Narodnog pozorišta iz Sarajeva (na slici su sarajevski glumci s početka dvadesetih godina XX veka) u Užicu bio je od 1. do 30. maja 1925. godine, u kom periodu su igrali 14 predstava! Pored ostalog, Šantićevu Hasanaginicu, Nušićeve komedije Narodni poslanik, Sumnjivo lice i Svetski rat, Molijerovog Uobraženog bolesnika, Šekspirovog Otela.

Posle šest godina, opet u maju, ali 1931. godine, Sarajlije su se u Užicu zadržale od 13. do 17. maja. U pet dana odigrali su isto toliko komada. Naredne 1932. godine došli su samo zbog jedne predstave, Hopudovog Uzornog muža, koji je igran 4. jula.

I 1933. godine glumci iz Sarajeva zadržali su se pet dana u Užicu. Od 20. do 25. maja, iz večeri u veče igrali su Gospoda Glembajeve (Krleža), Trafiku (Buš_Fekete), Koštanu (Stanković), Mister Dolar (Nušić), Marusja (Urvancev), Đavo i njegov šegrt (Mansvjetova).

Godine 1934. Narodno pozorište iz Sarajeva gostovalo je u Užicu tri dana (17.-19. maja), a 1937. godine dva dana – 26. i 27. juna. 

Već 1938. godine glumci iz Sarajeva preselili su scenu u Užice na 15 dana. Od 12. do 26. juna igrali su Nušića, Arnolda, Igoa, Dostojevskog. Poslednje gostovanje Sarajlija u Užicu  ostvareno je od 3. do 5. marta 1939. godine.

Ilija Ika Vučićević

Zanimljivo je da je na svim gostovanjima u Užicu, osim jednodnevnog 1932. godine, sarajevski ansambl ima na repertoaru bar jednu Nušićevu komediju. Užički ljubitelji pozorišta mogli su da vide, praktično, sve Nušićeve komade u izvođenju drame Narodnog pozorišta iz Sarajeva.

Ovo pozorište imalo je u međuratnom periodu, pored drame, operu i balet, ali oni nikada nisu gostovali u Užicu. Još veći kuriozitet je da posle Drugog svetskog rata, bar do 1971. godine Narodno pozorište iz Sarajeva ni jednom nije gostovalo u (Titovom) Užicu.

Među sarajevskim glumcima u međuratnom periodu bio je i Užičanin Ilija Vučićević (1877-1932). Omiljeni „čika Ika“, od 1920. do smrti 1932. godine bio je jedan od najpopularnijih i najsimpatičnijih glumaca u sarajevskom ansamblu, sa kojim je ostvario bogat i raznovrstan komediografski repertoar. Igrao je, pored ostalog, Jerotije u Sumnjivom licu, Jovanču Micića u Putu oko sveta,  Jovicu u Narodnom poslaniku, Provodadžiju u Ženidbi i udadbi, Argana u Uobraženom bolesniku, Dumhovskog u Revizoru… Verovatno ga je, u nekim od ovih uloga, videla i publika u rodnom gradu.