Pesnikova priča Slavka Vukosavljevića

74

U izdanju Udruženja „Kolektiv Užice“ iz štampe je izašla knjiga Miloša JevtićaPesnikova priča – razgovori sa Slavkom Vukosavljevićem“. Istovremeno, ovo je 232. knjiga iz Jevtićeve kolekcije „Odgovori“.

Knjiga sadrži razgovor za emisiju Gost Drugog programa koji je Miloša Jevtića, urednika Radio Beograda, snimio 27. juna 1984. godine sa poznatim srpskim pesnikom Slavkom Vukosavljevićem (Užice, 1927  – Beograd, 2004).

S obzirom na to da Slavko Vukosavljević nije voleo da daje intervjue, ovaj razgovor predstavlja prvorazredni književno-istorijski dokument.

Кao što je praksa u svim Jevtićevim knjigama, i „Pesnikova priča“ je ilustrovana fotografijama iz Vukosavljevićevog života, kao i pesmama u rukopisu. Urednički tim (Zoran Žeravčić, Zoran Jeremić) uspeo je da iz porodične arhive dobije veliki broj fotografija, od kojih se desetak prvi put objavljuje.

Posebno valja istaći nadahnut predgovor književnika  Dragana Dragojlovića, bivšeg ministra vera u Vladi Republike Srbije i bivšeg ambasadora Republike Srbije u Australiji, dugogodišnjeg predsednika Andrićeve zadužbine u Beogradu i prijatelja Slavka Vukosavljevića.

Svedočanstvo Slavka Vukosavljevića predstavlja važan doprinos kulturnoj istoriji Srbije, Užica i užičkog kraja. Ova knjiga je prvo izdanje koje reafirmiše stvaralački i životni put istaknutog užičkog pesnika, autora poeme „Кadinjača“.

S obzirom na to da se naredne godine obeležava 20 godina od Vukosavljevićeve smrti, kao i na njegove do kraja života neraskidive veze sa rodnim gradom, na objavljivanje ove knjige gledamo i kao na vredan doprinos pijetetu i negovanju sećanja na velikog užičkog i srpskog pesnika. Takođe, promovišući ovu knjigu tokom 2024. godine, doprinećemo projektu „Užice – grad kulture 2024“.

Specifičnost ove knjige je u objavljivanju većeg broja rukom pisanih  pesama.

Knjiga „Pesnikova priča – razgovori sa Slavkom Vukosavljevićem“ štampana je u 150 primeraka i objavljena je uz finansijsku podršku grada Užica, preko konkursa za sufinansiranje izdavaštva.