Promocija monografije o Slobodanu Ljubičiću na Pozorišnom festivalu „Joakim Vujić“ u Vranju

123

U petak 30. oktobra 2020. godine, okviru pratećih programa 56. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ u Vranju, predstavljena je monografija „Slobodan Ljubičić: tihi krotitelj publike“.

Pošto je Zoran Žeravčić, zastupnik Udruženja „Kolektiv Užice“, saopštio osnovne podatke o monografiji čiji suizdavači su Biblioteka „Ljubiša R. Đenić“ iz Čajetine i Crveni krst Užice, okupljenima se obratio priređivač Zoran Jeremić. Podsetio je da preko tri decenije užička publika puni pozorište zbog njegovih uloga:

Kada se pojavio u Užicu, zgrabio je scenu i nije je ispuštao do sada. Uzbudljivo i ekspresivno nosi repertoar. Imao je mnogo izuzetnih uloga, ali neverovatan je bio u „Kako zasmejati gospodara“. Njegovu crvenu nit čine disciplina, posvećenost i profesionalnost, takav je bio kao saradnik u pripremi monografije.

Pohvale na račun monografije  ali i glume Slobodana Ljubičića izrekla je Branislava Ilić, selektor  festivala:

-Uvek treba imati na umu šta znači kada glumac nosi repertoar, ne samo nekoliko projekata u matičnom pozorištu već i na drugim scenama. Ljubičić je decenijama jedan od takvih, retkih, glumaca. Većina glumaca počne da gradi karijeru tek kada ode u penziju, od Ljubičića očekujem nove, velike uloge i predstave.

Slobodan Ljubičić je odgovorio na više pitanja prisutnih, upoznavši ih sa nizom detalja iz profesionalne karijere, razmišljanima o glumi i glumcima, ulogama, nagradama…

-Ovaj posao može da se radi samo sa velikim žarom i mora da se voli. U karijeri napravite nekoliko velikih uloga, ali to ne znači da druge uloge ne treba da budu dobre. Ovo nije nežan posao, morate biti spremni na udarce sa svih strana – rekao je Ljubičić i, pored ostalog, otkrio da mu je bilo zadovoljstvo da radi sa Kokanom Mladenovićem i Zlatkom Svibenom, da je bolje da nije igrao kralja Lira, da uvek igra za jedan par očiju u publici…. I još puno detalja.

Promocija je potrajala 60-ak minuta.

Zahvaljujemo se Pozorištu „Bora Stanković“ iz Vranja na podršci održavanju promocije.