Zlatibor ima preko 125 godina dugu tradiciju turizma. Prvih decenija gosti su bili retki i uglavnom na planini se odmarala užička gospoda i beogradska elita.

Na početku XX veka preporuka je bila najbolja reklama i najčešće se tako dolazilo do novih gostiju. O reklami niko nije razmišljao. Posle Prvog svetskog rata neki od poznatih turističkih mesta u Kraljevini SHS počeli su da oglašavaju u štampi ponudu. Reč je uglavnom o banjama – Rogaška, Ribarska, Vrnjci…

Verovatno prvi štampani oglas sa ponudom Zlatibora osvanuo je u nedeljnom satiričnom listu „Era“, štampanom u Užicu. U četiri broja „Ere“, s kraja maja i početka juna 1924. godine, užički restorater Dragomir Ivanović obaveštava da je za letnju sezonu uzeo pod zakup restoran „Zlatibor“ na Palisadu (na slici), pozivajući „poštovane posetioce da se izvole obratiti za sva potrebna obaveštenja“.

Vreme, 31. maj 1931. godine

Potražili smo i prvi oglas/reklamu Zlatibora u beogradskoj štampi. Pronašli smo je u dnevnom listu „Vreme“, od 31. maja 1931. Oglas je dalo tek osnovano (2. maj 1931.) Planinsko i turističko društvo „Zlatibor“ iz Čajetine. Društvo je osnovano „s ciljem unapređivanja turizma i prometa stranaca, prosecanja puteva, opremanja česmi i sl.“ Oglasom u „Vremenu“ (na slici) obaveštavaju se zainteresovani o načinima dolaska na Zlatibor i smeštaju u ovoj „vazdušnoj banji“.

Tako je počelo – sporadično i skromno. Do ovih vremena kada se u turističku propagandu odvaja neuporedivo više novca nego pre stotinak godina.