„Vremena više nema“ Zorana Jeremića – knjiga u izdanju Udruženja „Kolektiv Užice“ i Biblioteke „Ljubiša R. Đenić“ iz Čajetine

113

Pre nekoliko meseci navršilo se pet godina od smrti Rada Jovanovića, jednog od najpoznatijih srpskih aforističara i satiričara, dobitnika svih važnih nagrada iz oblasti kojom se više decenija bavio.

U nameri da sačuva sećanje na pisca koji je svojim stvaralaštvom ostavio neizbrisiv trag na, pre svega, gradskoj kulturnoj sceni, a onda i mnogo šire, Udruženje „Кolektiv Užice“ i Biblioteka „Ljubiša R. Đenić“ iz Čajetine pod naslovom „Vremena više nema“ objavili su knjigu Jovanovićevih razgovora i intervjua sa novinarom Zoranom Jeremićem, objavljenih u užičkim „Vestima“.

Pored fotografija, knjiga u desetogodišnjem vremenskom okviru (2007-2017) sadrži Jovanovićeve oštre, mudre i duhovite komentare na gradske i državne prilike. Pravi praznik erskog duha kakav nam odlaskom ovog vrsnog pera sve više nedostaje.

Na kulturnoj mapi Srbije Jovanović je slovio za Užičanina koji je oličavao erski duh. Objavio je više aforističkih knjiga, zastupljen je u svim relevantnim domaćim antologijama aforizma, prevođen je na nemački, engleski, poljski i francuski jezik,  pisao je za užičko Narodno pozorište, Radio Beograd i većinu najpoznatijih nedeljnika i dnevnih listova u Srbiji. Oživeo je užičku aforističku scenu i pokretao radio stanice i novine. Nažalost, nije stigao da realizuje festival satire i aforistike u Užicu

Izdavanje knjige podržao je grad Užice.

Knjigu je štampao BRASTIS Užice.