„Posvete srpskih pisaca“ Radovana Popovića u izdanju Udruženja „Kolektiv Užice“

158

Krajem jula 2022. godine iz štampe je izašla knjiga „Posvete srpskih pisaca“ Radovana Popovića u izdanju Udruženje „Kolektiv Užice“. Posle knjige istog naslova, koju je Popović objavio 2004. godine, u drugoj, tek štampanoj knjizi nalaze se posvete oko 120 književnih stvaralaca. Knjiga je ilustrovana sa preko 100 posveta.

Reč je o izuzetno zanimljivom štivu koje dosta govori prvenstveno o autorima posveta, ali i onima kojima su namenjene.

-Posvete su pisane srcem i dušom; one zrače prijateljstvom, odanošću, ljubavlju; otkrivaju najintimnije emocije i duh vremena u kome nastaju – rekao je u izjavi „Politici“ autor Radovan Popović.

Recenzent knjige, pisac i književni kritičar Zoran Jeremić kaže:

-Ni u posvetama pisci ne mogu pobeći od sebe. U njima prepoznajemo sveden i decentan Andrićev izraz, razbnarušeni ispovedni lirizam Oskara Daviča, Ćosićev nacionalni resantiman, sudbonosne rečenice Branka Miljkovića… Radovan Popović se drugom knjigom istog naslova potvrdio kao najplodniji i najinspirativniji srpski književni biograf.

Knjiga je štampana u 300 primeraka u štampariji BRATIS Užice.

Prethodni tekst Užičke biblioteke
Sledeći tekstNarodna biblioteka Užice
Zoran Žeravčić
Zoran Žeravčić novinar iz Užica, završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu 1983. godine. Deset godina bio zaposlen u Vestima i Radio Užicu, a zatim 23 godine dopisnik Radio Beograda 1 iz Zlatiborskog okruga. Osnivač je i zastupnik Udruženja Kolektiv Užice. Objavio je "Hroniku Drežnika" (2004), knjigu "Milorad Aleksić - život ispunjen pregalaštvom" (2018). bio je u uredničkom timu "Užičkog leksikona" za oblast sporta (2011), koautor knjiga "Mikoš i Kojadin - legende užičkog sportskog novinarstva" (2015) i "Ivanjičke filmske priče" (2023). Od osnivanja Udruženja "Kolektiv Užice", januara 2016. godine, za štampu je kao kourednik priredio knjige Radovana Popovića "Osmeh rodne godine" i "Posvete spskih pisaca" (knj. 2), Miodraga Vergovića "Stazama života" i "Los... los... weg!", kao i knjigu "Bunt i snovi Andrije Lojanice".