Užičke biblioteke

40

S ciljem da se građanima Užica olakša pristup knjizi, posebno stručnoj, time što će se dati na uvid svi relevantni podaci o najznačajnijim bibliotekama na području grada Užica, Udruženje Кolektiv Užice pokrenuo je projekat „Užičke biblioteke“, koji je na Кonkursu za medijske projekte ugrada Užice za 2022. godinu prihvaćen za sufinansiranje.

Projekat ima za cilj afrimaciju bioblioteka i bibliotečkih radnika. Uz obrazovnu misiju, biblioteke su značajne u izučavanju istorije ovog dela Serbije, jer je, pored ostalog, bibliotečka građa u Užicu prikupljana od sredine XIX veka.

Posebnu pažnju posvetićemo istorijatu biblioteka, njihovom razvoju, s ovrtom na ličnosti zaslužne za njihovu afirmaciju. Smatramo da predstavljanjem prošlosti, sadržaja i rada užičkih biblioteka afirmišemo ne samo važnost njihove obrazovne misije, već kulturnu istoriju Užica, tačnije, onaj njen deo koji se odnosi na tradiciju koja još od osnivanja prvog čitalačkog društva u XIX veku razvija, oplemenjuje, čuva i baštini nacionalni duh i najbolje stvaralačke trenutke tog duha.

Od direktora i upravnika biblioteka očekuјemo sve relevantne podatke za pisanje i prezentovanje na portalu našeg Udruženja: broj i vrsta građe, način korišćenja, formiranje legata, radno vreme, broj odeljenja, mogućnost kopiranja i iznošenja građe, mogućnost dobavljanja građe bibliotečkom razmenom, upoznavanje sa katalogom literature na drugim jezicima, broj odeljenja van matične biblioteke i njihovi kapaciteti.

Projekat će biti realizovan kroz šest članaka, praćenih fotografijama, koje će biti plasirane na portalu udruženja, u periodu jun-oktobar 2022. godine.