Predstavljena knjiga „Osmeh rodne godine“ u Bajinoj Bašti i Užicu

414

Dvanaestog septembra 2017. godine u galerijskom prostoru Ustanove Kultura u Bajinoj Bašti i dan kasnije u velikoj sali Gradske kuće u Užicu predstavljena je knjiga Radovana Popovića „Osmeh rodne godine“.

O knjizi i autoru govorili su novinar Milutin Jovičić Lujo, Popovićev kolega još iz šesdesetih godina prošlog veka, i prof. dr Gojko Tešić, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Autor se u svom obraćanju podsetio na početke novinarskog rada i susrete sa poznatim sagovornicima.

Zbog ranije prezetih obaveza, izostao je pesnik LJubivoje Ršumović, koji se prijatelju obratio pismom:

Dragi Raško,

Pre 60 godina nekako smo zajedno krenuli u novinarske i literarne vode, goloruki i bosonogi, ali odlučni da istrajemo. Tada nisam znao, ali sada znam da sve što smo očekivali – na neki lep način smo i dobili. Redakcija „Vesti“, u kojoj su radili Milojko, Stole, Raškin i Steva Nestorović, dočekala nas je čista srca. Davali su nam zadatake, koje smo rešavali, i zagonetke koje smo odgonetali. Danas bi bili ponosni onim što smo uradili. Ovu tvoju najnoviju knjigu „Osmeh rodne godine“ vidim kao zahvalnicu tim dobrim ljudima, a ne samo kao dokaz tvog kvalitetnog bavljenja novinarstvom. Da nije bilo kvalitetno, ti ne bi od njega mogao izgraditi onu velelepnu literarnu građevinu od preko 20 knjiga o najvećim srpskim piscima.

Zajedno smo počeli, a sudbina je udesila da i zajedno završavamo našu životnu avanturu, kao braća po peru, braća po jeziku, ali i braća po, nimalo prijatnoj, samoći, onoj staračkoj. Žurili smo, žurili, ali Branka i Nataša nas prestigoše. Ostaviše nas da u ovoj dvosamljenosti tražimo utehu i razloge zaumnom utisku da cilj u koji smo nišanili celog života – beži od nas, i da ga nećemo stići.

Ipak, seo sam za kompjuter da ti napišem ovo pismo, sa tvrdim uverenjem da je taj cilj fatamorgana. Cilj se nalazi u našim glavama. Mi smo ga dosegli i pogodili u centar, onda kad smo goloruki i bosonogi odlučili da krenemo u novinarske i literarne vode.

Zato, živeo ti meni, i ja tebi. Pozdravi taj narod u Bajinoj Bašti i Užicu, koji te sluša i gleda, a mi ćemo nastaviti da se slušamo i gledamo u našoj prijatnoj dvosamljenosti, uz produženi espreso sa mlekom, zašećeren medom!

Pozdravljam te bratski,

tvoj Ršum.

Video prilog predstavljanja knjige u velikoj sali Gradske kuće u Užicu možete videti u nastavku.

[label_badget type=“label“ style=“info“]Izdavač knjige: Kolektiv Užice
Snimljeno: septembar 2017.[/label_badget]

Objavljivanje ove knjige novčano su pomogli opština Bajina Bašta, Biblioteka „Miloš Trebinjac“ iz Bajine Bašte i Grad Užice.