Promocija knjige „Vremena više nema – razgovori sa Radom Jovanovićem“, književnika i novinara Zorana Jeremića u užičkoj biblioteci

44

 „Čitajući iznova aforizme Rada Jovanovića, podsetio sam se koja je razlika između važnog i velikog pisca i potpuno nebitnog. Veliki pisac ima veštinu da predvidi stvari, čitajući ga imate osećaj da je on to upravo sada komentarisao. U njegove aforizme kao da je ubačen konzervans, oni mogu da stoje, Rade je u njih ubacio esenciju svog satiričnog duha. I u tome je vrednost ove knjige“, reči su satiričara i psihijatra Slobodana Simića koji je 30. septembra 2022. godine u Narodnoj biblioteci Užice govorio na prestavljanju knjige „Vremena više nema – razgovori sa Radom Jovanovićem“, književnika i novinara Zorana Jeremića.

Učesnici promocije

Knjiga sadrži novogodišnje intervjue objavljene u nedeljniku Vesti, od 2007. do 2016. godine, u kojima se Zoran, kako je ispričao, pravio naivniji nego što jeste, a Rade je na svako pitanje odgovarao aforizmom. Objavljena je pet godina od smrti Rada Jovanovića, u izdanju Udruženja „Kolektiv“ i Biblioteke „Ljubiša R. Đenić“ u Čajetini, a uz pomoć Grada Užica.

„Ostali smo veliki dužnici čoveku koji je proneo ime ovog grada i erskog humora ne samo na prostoru bivše Jugoslavije već i šire“, rekao je novinar i izdavač Zoran Žeravčić.

O Jovanoviću su govorili: autor Zoran Jeremić, novinar Zoran Žeravčić, satiričar dr Slobodan Simić, književna kritičarka dr Ana Stišović Milovanović i vlasnik nekadašnjeg lista Užička nedelja, Toni Stanković.

Učesnike programa pozdravila je direktorka NBU Dušica Murić, kao i ćerka Rada Jovanovića, Aleksandra Jovanović Đukić.

(izvor: Narodna biblioteka Užice)