„Bunt i snovi Andrije Lojanice“ – knjiga u izdanju Udruženja „Kolektiv Užice“ i Biblioteke „Ljubiša R. Đenić“ iz Čajetine

Prvih dana oktobra 2019. godine iz štampe je izašla knjiga "Bunt i snovi Andrije Lojanice", zajedničko izdanje Udruženja "Kolektiv Užice" i Biblioteke "Ljubiša R. Đenić" iz Čajetine. Knjiga je nastala povodom sto godina od objavljivanja prvog broja "Ere", jedinstvenog užičkog "lista za ozbiljnu šalu i kiselu zbilju" i 60 godina od smrti njegovog osnivača i urednika Andrije Lojanice (Užice, 1875 – Beograd, 1959), učitelja, prevodioca, književnika i boema.

297

Knjiga, pre svega, sadrži sve do danas objavljene relevantne tekstove o životu i radu Andrije Lojanice i listu „Era“ kojem je posvetio najbolje stvaralačke godine. Reč je radovima književnih istoričara dr Milutina Pašića i mr Stanka Jovančićevića i publiciste Milojka P. Đokovića. Posebno je važno istaći da je otkriven do sada neobjavljeni biografski esej Miodraga Vergovića, jednog od trojice osnivača „Ere“.

Zahvaljujići akademiku Milanu Lojanici, porodičnom nasledniku Lojaničine književne zaostavštine, u prilici smo da štampamo i do sada neobjavljene Lojaničine satirične pesme, humoreske, aforizme, kao i njegove književne priloge za decu koje je, inače, objavljivao kako u međuratnom tako i poratnom periodu, pre svih, u „Kići“, zatim u Ćopićevom „Pioniru“, užičkim „Vestima“ i najčešće u „Politici“.

Knjiga je ilustrovana do sada neobjavljenim fotografijama iz porodične arhive familije Lojanica, naslovnicama „Ere“ i knjiga za decu koje je objavio u Beogradu, gde je od 1926. godine Andrija Lojanica živeo sve do smrti.

Priređivači knjige su Zoran Jeremić i Zoran Žeravčić.

Knjigu možete poručiti putem našeg sajta

Štampanje knjige pomogao je grad Užice preko Konkursa za izdavaštvo.