„Snežana Kovačević: tihi majstor velikog umeća“ – monografija u izdanju Udruženja „Kolektiv Užice“ i Biblioteke „Ljubiša R. Đenić“ iz Čajetine

167

Posle godinu dana  rada, iz štampe je izašla monografija „Snežana Kovačević: tihi majstor velikog umeća“, koju je priredio užički novinar i književnik Zoran Jeremić, a zajedničko je izdanje Udruženja „Kolektiv Užice“ i Biblioteke „Ljubiša R. Đenić“ iz Čajetine.

Na 140 strana, u više celina, ispričana je četrdesetogodišnja posvećenost Snežane Kovačević pozorišnom kostimu i užičkom pozorištu. U prvom delu monografije o profesionalnom radu Snežane Kovačević pišu Aleksandar Lale Milosavljević, Nebojša Bradić, Miodrag Tabački, Branko Popović, Aleksandar Lukač, Kokan Mladenović i druga poznata pozorišna imena. Priređivač je uradio veliki intervju sa Snežanom Kovačević (Oneobičavanje stvarnosti), među koricama su se našle pozorišne kritike, spisak predstava za koje je Snežana Kovačević radila kostime (poveremeno i scenografiju) i spisak nagrada.

„Dok gledamo Snežine crteže razigranih a ipak majstorski svedenih linija na suštinu dramaturške postavke likova, dok otkrivamo preobražajne mogućnosti njenih skica, različitih po pristupu i tehnici kojom su rađene, dok odgonetamo koloritno uzbudljive digitalne predloške kao zametke rađanja jedne kostimografske ideje, ne možemo se oteti utisku da te skice, ti crteži i predlošci, sa njenim kostimima predstavljaju možda jedino pouzdano svedočanstvo, jedinu nadu da najbolje stranice istorije jedne pozorišne kuće nisu prepuštene demonima zaborava, hronopijama i utihlim glasovima glumaca. Knjiga čije prve stranice upravo otvarate predstavlja dokaz te dragocene ostavštine za pozorišnu budućnost.“ – nadovi u predgovoru Zoran Jeremić.

Monografiju je štampao BRATIS Užice.

Promocije monografije biće upriličene po smirivanju epidemije kovida 19.