U jednoj učionici prve škole u Jablanici 73 đaka

Po završetku Prvog svetskog rata u Zlatiborskom srezu sa radom je nastavilo 10 škola, a vlast je preduzela mere za otvaranjem novih škola.

347

Među prvima je otvorena škola u Jablanici, godine 1920. Do tada učenici iz ovog sela išla su u udaljenu dobroseličku školu, u koju su decu slali i meštani Draglice, Negbine i Stubla.

Jablanica je imala 1.050 stanovnika. Petar Didanović, predsednik opštinskog suda, tada je izveštavao sresku vlast da „skoro svi građani seku luč za pecivo katrana i tovarnog luča i trampe za žito u Rudničkom okrugu. Pojedinci izrađuju buce, kace manje i veće za sebe.“

Tada su opštine (sela) bile dužne da sagrade školu, više vlasti nisu imale mogućnosti da pomognu, pa je odluka Jablaničana da prionu na posao vredna pažnje.

Godinu dana po otpočinjanju rada škole, Milorad Aleksić (na slici), školski nadzornik za račanski i deo zlatiborskog sreza, stigao je u Jablanicu da bi ustanovio kakvo je stanje u tamošnjoj školi i o tome izvestio Ministarstvo prosvete Kraljevine SHS.

Izveštaj, sastavljen u leto 1921. godine, daje preciznu sliku škole, ocene o učenicima i nastavniku. Citiramo izveštaj uz neznatna skraćenja:
„Školska zgrada je opštinska, od slabog materijala – brvana pa iznutra oblepljena i okrečena. Pravljena je 1920. god. Ima 1 učionicu (117 m3), okrenutu istoku i mali hodnik. Učionica je dobro osvetljena i patosana daskom. Zgrada je u ispravnom stanju ali teskobna, s toga treba podići veću učionicu i dr. odeljenje za đake i učitelja. Čistota se dobro održava. Pljivaonica i podsetnika nema.
Dvorište nije ograđeno i veliko je 20 ari. Ima u dvorištu česma za piće. Školski vrt nema. Škol. opštinu sačinjavaju opština Draglička, selo Jablanica. Škola je udaljena od sreskog mesta (Čajetina) 25 km. a od okružnog mesta 54 km. Put je hrđav i pristupačan samo na konju i peške. Klima je vrlo oštra.

U početku školske godine upisano je 69 učenika i 4 učenice, svega 73 đaka. Na kraju školske godine bilo je 67 učenika i 3 učenice, a toliko i na ispitu. Prešlo u stariji razred 65 i 3 = 68 đ. Odeljenje je jedno.
Fizički izgled dece je dobar. Ponašanje dobro. Čistoća dobra. Pohađanje škole neuredno u prolećnim mesecima. Roditelji nisu kažnjavani. Učenici su bili hrđavo snabdeveni sa udžbenicima. Čitali su i druge knjige. Veštinama je obraćano dovoljno pažnje.

Zdravlje dečije nije bilo povoljno. Zaraznih bolesti ‘šarlah’ i ‘veliki kašalj’ bilo je. Bio je 1 smrtni slučaj.

Učitelj je g. Desimir Arsenijević. Bio je privremeno, no pre 2 meseca položio je ispit zrelosti u Pedagoškom odeljenju u Užicu. Svršio je gimnaz. maturu. Radio je sa 70 đaka i sa velikim trudom i voljom postigao je potpuno zadovoljavajući uspeh. Imao je i analfabetski kurs i spremio je za ispit 14 đaka. Radio je i u kulturnom pogledu. Ponaša se kako dolikuje narodnom učitelju.

Od nastavnih sredstava ima samo tabla. Ostalo je pravio sam učitelj.
Arhiva je uredna. Postoje inventari. Budžet za 1921. god. odobren.
Školski odbor vršio je dužnost dobro. Imao je 8 sednica. Odluke su većinom izvršene. U školskoj blagajni ima 700 dinara gotovine. Školi nije predat prirez iz prošle godine još 996 dinara. Ipak je opština dosta učinila za školu, jer iako je siromašna sama je podigla zgradu u 1920. god.

Važnije nabavke nisu vršene. Učitelj je primao uredno stanarinu. Škola je na vreme bila snabdevena ogrevom i isvetlenjem.

O Sv. Savi i Vidovdanu održata je svečanost na kojoj je učitelj održao naučno predavanje. Ekskurzije je pravio učitelj sa učenicima po okolini i tom prilikom držao im predvanja iz istorije i zemljopisa.

Pregled rada i uspeha u ovoj školi vršio sa 27/III i 30/V 1921. godine. Pošto nisam mogao biti lično prisutan ispitu, to sam odredio za predsednika ispita g. Predraga Stankovića učitelja iz Šljivovice.“

PROJEKAT „ZLATIBOROM ŠIROM – PRILOZI ZA ISTORIJU ZLATIBORA I ZLATIBORACA PRVE POLOVINE XX VEKA“ PODRŽAN JE NA KONKURSU ZA MEDIJSKE SADRŽAJE OPŠTINE ČAJETINA ZA 2018. GODINU