Užički okrug 1890. godine

U Atlas Kraljevine Srbije za 1890. godinu uneti su ključni podaci za svaki okrug. Evo kako je tada izgledao Užički okrug.

644

„Prostirao se na 4.344 kvadratna kilometra i imao 115.000 stanovnika. Pored okružne varoši Užica (5.600 stanovnika), kao varošice vodile su se Požega (770), Ivanjica (1.350), Bajina Bašta (700) i Arilje (170 stanovnika).

Najpoznatije planine su: Maljen, Povlen, Šargan, Zvijezda, Zlatibor, Mučanj, Javor i Golija. Pored okruga teku reke Drina i Uvac, a kroz okrug: Zapadna Morava, koja izvire iz Golije planine, Rzav, Đetinja i Skrapež.

Užički okrug je brdovit. Ravnica ima malo, i to vrlo malih. Ove se nalaze pored reka. Narod u ovom okrugu manje obrađuje zemlju, a više gaji stoku.

Znamenita mesta i ličnosti: Rača – manastir leži na rečici Rači, ovo je zadužbina kralja Dragutina. Selo Dobrinja – ima ih tri Gornja, Srednja i Donja. U Srednjoj Dobrinji rodio se Miloš Obrenović, knez srpski. On je izabrat za knjaza 1815. god. u selu Takovu. Miloš je oslobodio Srbiju od Turaka. Umro je 14. septembra 1860. god. u Topčideru, a saranjen u Beogradu. Hadži Melentije Stevanović – arhimandrit račanski i vojvoda sokoski. Znatan je što je radio na ustanku.

Uprava i podela: Okrugom upravlja okružni načelnik preko sreskih načelnika. On sedi u Užicu. Okrug se deli na 6 srezova: požeški, moravički, ariljski, zlatiborski, račanski i crnogorski.

Putovi: Iz Užica vodi put na sever za valjevski kraj, na istok za čačanski i na jug za Ivanjicu.“